Ariljske malinare brinu i cena i berači

Foto: PressLider

Arilje – Prvi zreli plodovi beru se ovih dana u ariljskom malinogorju, centru srpske proizvodnje maline, gde ona prava berba tog voća, s većim količinama, počinje krajem sedmice.

Proizvođači kažu da je rod prilično smanjen, a kvalitet solidan. Ali otkupna cena ovde još nije istaknuta, pa je svi s pažnjom očekuju.

No glasovi o ceni koji stižu iz severnijih malinarskih rejona Srbije ovdašnjim malinarima ne gode: čuju da se „crveno zlato” tamo na početku berbe otkupljuje od oko 130 dinara za kilogram, što je ispod njihovih očekivanja.

Berba u ariljskom kraju pre dve godine počela je uz otkupnu cenu od 200 dinara, lane je počela od 150 pa brzo izgurala na 220, a od ove sezone makar slično su očekivali. Tim pre, kažu, što je izvesno da će malina biti manje u malinjacima.

– Brine nas što se u Šapcu i drugim područjima plaća samo 120 i 130 dinara. To ni troškove ne pokriva, jer je proizvođačka cena kilograma maline jedan evro i osam centi. Prema podacima stručnjaka iz čačanskog Instituta rod je podbacio najmanje za trećinu. Ipak, nadamo se boljoj otkupnoj ceni, očekujem razgovor sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, jedinim ministrom poljoprivrede, poslednjih godina, koji se ozbiljno zauzeo za ovu problematiku – kaže za naš list malinar Dragan Bogdanović, predsednik „Vilamet spasa”, asocijacije malinarskih udruženja iz ivanjičkog, požeškog, dragačevskog i ariljskog kraja.

On ističe da nedostaje berača, sezonske radne snage bez koje je malinarska proizvodnja otežana. Oglasima „Potrebni berači malina” oblepljene su sve varoši ovog kraja.

– Procenjujemo da nedostaje možda i više hiljada berača. Problem se javio jer je manje sezonaca koji su nam tradicionalno dolazili iz južne Srbije, Priboja i Prijepolja. Beračima plaćamo dnevnicu od 1.800 do 2.000 dinara, dajemo tri obroka i prenoćište, ali odziv je slabiji. Oni iz okolnih opština koji bi da beru ali neće smeštaj i hranu traže dnevnicu od 3.000 do 3.500 dinara – dodaje Bogdanović.

Da se u zapadnoj Srbiji celog proleća vodila ljuta bitka za malinu i njen rod u nepovoljnim vremenskim uslovima, podseća Božo Joković, predsednik ariljskog malinarskog udruženja „Eko voće”.

– Sneg u proleće, pozni mrazevi, grad i drugo, uticali su da plodova odavno ne bude manje u malinjacima. Upravo Arilje kao centar srpske proizvodnje i ovaj zapadni deo Srbije imaju najveći podbačaj kad je reč o količinama. A sada treba da se borimo i sa otkupljivačima oko cene. U severnim krajevima plaćaju od 130 u Šapcu do 150 dinara u Pančevu, to je očajna cena. Ona ovde mora biti veća i pratiti ovaj nedostatak maline – kazao nam je Joković putujući u Beograd na sastanak mešovite radne grupe koja odlučuje o malini.

A šta sa nedostatkom berača, pitamo predsednika udruženja „Eko voće”:

– To je ipak manji problem. Možda berača i bude dovoljno, ali sigurno neće biti dovoljno maline za branje – odgovara on.

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.