Javni poziv za učešće na koloniji „Krst patrijarha Pavla”

Manifestacija „Dani patrijarha Pavla” u Čačku sa ograncima u Kućancima (Hrvatska), Gacko, Republika Srpska, Nikšić, Crna Gora i Prizren, Kosovo i Metohija, Srbija), nastala je iz kolonije „Krst patrijarha Pavla” koja je postala važan deo manifestacije.

Ideja za koloniju rodila se 2015. godine, sa željom idejnog tvorca i osnivača da se animiraju kreativni ljudi, koji se bave drvorezom, da učestvuju u izradi drvenih, rezbarenih krstova koje prinose u čast jevanđeoskog dela patrijarha Pavla, a koji će svojim delima, krstovima, obogatiti manifestaciju i trajno se ugraditi u kulturnu baštinu grada Čačka i šire. Prva kolonija održana je 2016. godine, a naredne 2017, 2018 i 2019. godine. Definisan je oblik i sadržaj kakav bi trebalo i ubuduće negovati.

Patrijarh Pavle je posebno bio vezan za ovaj kraj, budući da se njegovo duhovno rođenje odvijalo, upravo, u manastirima u okolini Čačka, koje je, s neskrivenom radošću, posećivao sve do kraja svog ovozemaljskog života, posebno manastir Blagoveštenje. Kao iskušenik boravio je u manastirima Vujan, Trojice i Blagoveštenje, u kojem se zamonašio 1948. godine. Kao iskušenik, u manastiru Vujan, Gojko Stojčević (patrijarh Pavle) je izrezbario drveni krst („Vujanski krst patrijarha Pavla”), koji se čuva u riznici tog manastira. U vezi s tim, rodila se ideja o obrazovanju kolonije „Krst patrijarha Pavla”.

Kolonija je osnovana u cilju baštinjenja dela patrijarha Pavla, a sada je u sastavu manifestacije „Dani patrijarha Pavla”. Temelj kolonije je prinošenje ručno rezbarenih drvenih krstova (ili u kombinaciji drveta sa drugim materijalima), u znak poštovanja prema delu patrijarha Pavla. Svake godine se, od strane kompetentnog žirija, uoči Krstovdana (27. septembra), obavlja ocenjivanje prispelih radova i bira najbolji, čijem autoru se i dodeljuje godišnja nagrada. Autor najboljeg krsta se i novčano nagrađuje, a dobija i luksuzno urađenu plaketu (diplomu, u kožnom povezu) sa znakom manifestacije. Autori ostalih krstova dobijaju nagrade za učešće, i, takođe luksuzno urađene zahvalnice – u papirnom povezu. Pokrovitelj i nosilac ove, kao i svih drugih aktivnosti u okviru manifestacije je grad Čačak.

Krstovi se trajno čuvaju sa podacima o delu i autorima. S obzirom na dovoljan broj krstova darovanih za prethodne četiri godine, organizuju se izložbe gde za to postoji interesovanje, širom sveta, svuda gde žive Srbi i gde se čuva sećanje na  blaženopočivšeg patrijarha Pavla. Izložbe prate štampani, adekvatno opremljeni katalozi krstova.

Na dan Vozdviženja Časnog Krsta – Krstovdan (27. septembar) u manastiru Blagoveštenje (Ovčar Banja, Čačak), posle svete Liturgije, u prisustvu vernog naroda, sveštenstva i monaštva, gostiju iz mesta ogranaka manifestacije, rukovodstva grada Čačka, javnih ustanova i ustanova kulture Čačka, poštovaoca lika i dela patrijarha Pavla, na upriličenoj svečanosti otvara se manifestacija. Svečanost prati izložba krstova iz fondacije kolonije odnosno manifestacije sa krstovima prispelim od prethodne godine.

Svečanost oplemenjuje horsko pojanje liturgijskih i drugih pesama. Označava se završetak kolonije uz dodelu nagrade za najbolji krst, po odluci stručnog žirija, i zahvalnica učesnicima kolonije.

Očekujemo i od vas, ručno rađeni drveni, krst, u znak poštovanja prema čoveku koji je živeo po Jevanđelju. Vaše radove očekujemo najkasnije do 31.8.2020. godine, a radovi koji ne budu blagovremeno prispeli, ući će u konkurenciju za narednu godinu.

Ime autora ostaće zabeleženo uz njegovo delo, koje će se čuvati dok traje ljudski rod.

Izrezbarite i prinesite i Vi krst u čast bogougodnog lika i dela patrijarha Pavla koji ćemo zajedno uzneti njemu u čast 27.9.2020. godine. Ukupna visina krsta da ne prelazi 33 cm (ako se radi postament, i on se uračunava se u ukupnu visinu).

Vašu nameru da izrezbarite krst u čast svetog Pavla patrijarha srpskog i njegovog dela, predočite

do 30. 6. 2020, na adresu danipatrijarhapavla@gmail.com,

Krst urađen po vašoj zamisli dostavite,

do 31.8.2020, na adresu: „Dani patrijarha Pavla” (Turistička organizacija Grada Čačka), Gradsko šetalište bb, 32000 Čačak.

Za dodatne informacije obratite se osnivaču i starešini kolonije Dragu Miloševiću na gore navedenu elektronsku adresu.

Organizacioni odbor manifestacije
„Dani patrijarha Pavla”

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.