Javni poziv za učešće na koloniji „Krst patrijarha Pavla”

Čačak – Manifestacija „Dani patrijarha Pavla” u Čačku (ogranci manifestacije –Kućanci, Hrvatska; Gacko, Republika Srpska; Nikšić, Crna Gora), nastala je izkolonije „Krst patrijarha Pavla” koja je postala važan deo manifestacije.

Foto: PressLider

Ideja za koloniju rodila se 2015. godine, sa željom idejnog tvorca i osnivača da se animiraju kreativni ljudi, koji se bave drvorezom, da učestvuju u izradi krstova koje prinose u čast jevanđeoskog dela patrijarha Pavla, a koji će svojim delima – krstovima obogatiti manifestaciju i trajno se ugraditi u kulturnu baštinu grada Čačka i šire.

Prva kolonija održana je 2016. godine, a naredne 2017 i 2018. godine. Definisan je oblik i sadržaj kakav bi trebalo i ubuduće negovati. Patrijarh Pavle posebno je bio vezan za ovaj kraj, budući da se njegovo duhovno rođenje odvijalo, upravo, u manastirima u okolini Čačka, koje je, s neskrivenom radošću, posećivao sve do kraja svog ovozemaljskog života. Kao iskušenik, boravio je u manastirima: Vujan, Trojice i Blagoveštenje, u kojem se zamonašio 1948. godine. Kao iskušenik u manastiru Vujan (Gojko Stojčević, patrijarh Pavle), izrezbario je drveni krst, koji se, i danas, čuva u riznici tog manastira, i u vezi s kojim se i rodila ideja o organizovanju kolonije pod nazivom „Krst patrijarha Pavla”.

Kolonija je osnovana u cilju baštinjenja dela patrijarha Pavla, a sada je u
sastavu manifestacije „Dani patrijarha Pavla”. Temelj kolonije bio bi – prinošenje ručno rezbarenih drvenih krstova (ili u kombinaciji drveta sa drugim materijalima), u znak poštovanja prema delu patrijarha Pavla.

Svake godine se, od strane kompetentnog žirija, uoči Krstovdana (27. septembra), obavlja ocenjivanje prispelih radova i bira najbolji, čijem autoru se i dodeljuje godišnja nagrada. Autor najboljeg krsta se i novčano nagrađuje, a dobija i luksuzno urađenu plaketu (diplomu, u kožnom povezu) sa znakom manifestacije. Autori ostalih krstova dobijaju nagrade za učešće, i, takođe luksuzno urađene zahvalnice – u papirnom povezu.

Pokrovitelj ove, kao i svih drugih aktivnosti manifestacije je grad Čačak.

Krstovi se trajno čuvaju u Narodnom muzeju u Čačku sa podacima o delu i
autorima. Kada bude sakupljen dovoljan broj krstova, biće organizovana izložba i to – širom sveta, svuda gde žive Srbi i gde se čuva sećanje na počivšeg patrijarha Pavla.

Izložbe će pratiti štampani, adekvatno opremljeni katalozi krstova.

Na dan Vozdviženja Časnog Krsta – Krstovdan (27. septembar) upriličava se svečanost u manastiru Blagoveštenje (Ovčar banja), povodom završetka rada kolonije i dodele nagrada. Tada se pozivaju svi učesnici koji su darovali krst, predstavnici nosioca aktivnosti (JU Turistička organizacija Čačka), predstavnici pokrovitelja (grad Čačak), poštovaoci dela patrijarha Pavla, verni narod i sredstva javnog informisanja.

Očekujemo krst i od vas, u znak poštovanja prema čoveku koji je živeo po
Jevanđelju. Vaše radove očekujemo najkasnije do 31.8.2019. godine, a radovi koji ne budu blagovremeno prispeli, ući će u konkurenciju za narednu godinu. Ime autora ostaće zabeleženo uz njegovo delo, koje će se čuvati dok traje ljudski rod.

Izrezbarite i prinesite i Vi krst u čast bogougodnog dela i lika patrijarha
Pavla! Ukupna visina krsta da ne prelazi 33 cm (ako se radi postament, i on se uračunava se u ukupnu visinu).

Vašu nameru da izrezbarite krst u čast svetog Pavla patrijarha srpskog i njegovog dela, predočite do 31. maja 2019, na adresu danipatrijarhapavla@gmail.com, a krst urađen po vašoj zamisli dostavite, do 31. avgusta 2019. na adresu: „Dani patrijarha Pavla” (Turistička organizacija Grada Čačka), Gradsko šetalište bb, 32000 Čačak.

Za dodatne informacije obratite se osnivaču i starešini kolonije, Dragu Miloševiću, na gore navedenu elektronsku adresu.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.