Kanjon Đetinje postaje prirodno dobro treće kategorije, uskoro pod zaštitom države

Klisura reke Đetinje, od Užica uzvodno do brane hidroakumulacije Vrutci, biće zaštićena kao prirodno područje treće kategorije i dobiće status predela od izuzetnih odlika.

Lepota nadomak grada: Klanac Đetinje prirodno dobro treće kategorije,Foto: V. Lojanica / RAS Srbija

Ministarstvo za zaštitu životne sredine objavilo je na svom sajtu da je pokrenut postupak zaštite kanjona, a sve na inicijativu grada Užica i opštine Čajetine na čijim teritorijama se nalazi ova prirodna lepota.

– Od sedam ministarstava koja su zainteresovana u ovom postupku, dobili smo saglasnost od njih šest. Potrebno je da otklonimo jednu primedbu Ministarstva poljoprivrede posle čega će svi uslovi biti ispunjeni. Posle toga ostaje da predlog izglasaju odbornici skupština grada Užica i opštine Čajetina – kaže za „Blic“ Dunja Đenić, gradska većnica za ekologiju u Užicu.

Klisura će, dodaje ona, biti dodeljena na upravljanje Turističkoj organizaciji Užica.

Kanjonom Đetinje prolazila je je stara „ćirina“ pruga ka Sarajevu. Sada je veći deo te trase, u dužini od 7,5 kilometara, asfaltiran i njoj je zabranjen motorni saobraćaj. Ovo područje je jesenas proglašeno za drugu najatraktivniju „Zelenu stazu“ u Evropi. Reka je bogata salmonidnim vrstama ribe – mladicom, pastrmkom, lipljenom – a oko nje obitavaju i retke vrste lepitra.

Kanjon će imati zvanje predela od izuzetnih odlika, Foto: V. Lojanica / RAS Srbija

Zaštitom će biti obuhvaćena 853 hektara, od kojih je 70 odsto u privatnoj, a 30 u državnoj svojini, s tim što je 98 odsto teritorije klisure na teritoriji Užica, a dva odsto pripada Čajetini.

U Kanjonu Đetinje, navedeno je iz Ministarstva, utvrđeni su režimi zaštite drugog i trećeg stepena.

Blic / Vladimir Lojanica

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.