Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Mi smo ono što jedemo: „Hrana sutrašnjice -Zlatibor“

Dvodnevna konferencija ”Hrana sutrašnjice – Zlatibor” koju je ambasada Švedske organizovala u saradnji sa Švedskim institutom, opštinom Čajetina, Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor (RRA), kao i lokalnim organizacijama i preduzetnicima Zlatiborskog okruga počela je 1. oktobra u hotelu Palisad.


„Opština Čajetina u svojim razvojnim planovima oslanjala se na iskustva skandinavskih zemalja“, rekao je predsednik opštine Čajetina, ističući saradnju sa Švedskom na projektu zaštite životne sredine, regionalnoj deponije Duboko u Užicu, kao i da je pomoć švedskih stručnjaka bila od neprocenjivog značaja.

„Možda zvuči neskromno, mi smo uradili ono što je bilo bitno, stvorili jedan povoljan ambijent, od izgradnje infrastrukture do strategije razvoja i krenuli polako da pravimo jednu profitabilnu samoupravu. Sve ovo o čemu ovde govorimo – zdrava hrana, zaštita životne sredine, recikliranje – u razvijenim zemljama je biznis, veoma unosan posao u budućnosti. To može biti ozbiljan zamajac za razvoj i izlaženje iz krize u kojoj se naša država nalazi“, izjavio je Stamatović nakon predstavljanja opštine Čajetina na Okruglom stolu u kome su učestvovali predstavnici opština Zlatiborskog okruga.


”Hrana je odlična tema za saradnju između Srbije i Švedske. Ona znači mnogo toga – prvo poslovnu i trgovinsku saradnju. Sve maline koje se prodaju u Švedskoj stižu baš iz ovog dela Srbije. Imamo poslovni potencijal koji treba još razvijati. Ova tema je važna jer za proizvodnju zdrave hrane treba imati čistu životnu sredinu, a i Švedska i Evropska unija žele da i u Srbiji, bude čisto kao i u ostalim zemljama”, rekao je ambasador Švedske NJ.E. Jan Lundin.

Što se tiče ekonomske saradnje Srbije i Švedske, ambasador Lundin je naveo podatak da sve maline, na primer, koje oni uvoze, su iz zlatiborskog kraja i da je već posetio Sirogojno i video kako se tamo dobro i efikasno radi.

Uz brojne goste iz Švedske i regiona i uz prisustvo lokalnih proizvođača organske hrane, predstavljeni su primeri dobre prakse, što je i namera projekta ”Hrana sutrašnjice”- da se približe zelene inicijative, okupe lokalni preduzetnici koji se bave promocijom zelenog koncepta, kao i da se podstaknu predstavnici lokalnih zajednica da razmišljaju zeleno u procesu proizvodnje hrane.

“Govorimo o tome koliko je važna hrana i koliko je bitno razmišljati i usmeriti se na značaj sistemske proizvodnje hrane u jednom društvu. U ovaj projekat se nisu uključili samo pojedinci, već i mladi ljudi i start-ap organizacije koje se bave ovom temom sa ciljem da podignemo svest o značaju zdrave hrane”, rekla je menadžerka projekta Birgita Tenander iz Švedskog instituta.
Birgita Tenander

O svom iskustvu u proizvodnji i plasmanu svojih proizvoda, kao i o izazovima sa kojima su se suočavali, govorili su i preduzetnici iz Srbije.

Drugog dana konferencije biće reči o važnosti sinergije lokalnog sistema proizvodnje hrane, kao i o promociji i marketingu zdravog načina ishrane koji utiče na zdravlje svih ljudi.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.