Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Održan seminar „Čitalački klubovi u biblioteci“

Čačak – Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ nastavila je program stručnog usavršavanja bibliotečkih kadrova Moravičkog okruga, u četvrtak, 23. novembra 2017. godine, organizovanjem akreditovanog seminara „Čitalački klubovi u biblioteci“.

Autorka Jelena Benić, viši bibliotekar Narodne biblioteke Srbije, održala je četiri sata predavanja i nekoliko praktičnih radionica, za 23 polaznika seminara.

Tokom predavanja praćenog videoprezentacijom i praktičnog rada na teme formiranja, organizovanja i vođenja čitalačkih klubova, polaznici su saznali o istorijatu i o vrstama ovog oblika rada sa čitaocima, u zavisnosti od njihovog uzrasta, pola i interesovanja za određene žanrove i literaturu. Takođe su detaljno upoznati sa kriterujumima i i organizovanjem različitih čitalačkih grupa u okviru klubova, kao i značaju ovog inovativnog načina rada sa korisnicima za unapređenje kulture čitanja.

Tokom radionica polaznici su, podeljeni u grupe, snalažljivo podražavali okruženje u svojim bibliotekama i uspešno „organizovali“ nekoliko čitalačkih klubova, kako za najmlađe, tako i za odrasle čitaoce, ali i grupe, prema interesovanju za određenu vrstu literature, kao što su ruski klasici ili zavičajna građa iz oblasti etnologije.

Prisutni bibliotekari su odlično ocenili teme predavanja i ono što su čuli, a neki su i konstatovali da već u svojim sredinama organizuju slične oblike rada sa korisnicima, ali da ih do sada nisu definisali kao klubove. Takođe su svi zajedno zaključili da postoje nebrojeni načini kreativnog rada sa čitaocima, simbolično ih nazvavši „Beskrajna priča“ po romanu Mihaela Endea, koji je kao temu „svog“ kluba predložila jedna grupa bibliotekara.

Bibliotekari iz opštinskih biblioteka iz Ivanjice, Guče, Gornjeg Milanovca, biblioteke domaćina, kao i pet bibliotekara iz osnovnih i srednjih škola čačanske opštine, dobili su sertifikate o pohađanom seminaru i predložili još jedno okupljanje na sličnu temu.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.