Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Otkrijte čudesan svet seobe ptica kroz izlete u Ovčarsko – kablarskoj klisuri

Milioni ptica selica ovih nedelja će napustiti Evropu i odleteti na svoja zimovališta u Africi. Ptice selice prevaljuju hiljade kilometara i mnoge opasnosti koje ih ugrožavaju na njihovom selidbenom putu.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i BirdLife Evropsko partnerstvo pozivaju ljude da iskoriste priliku 30. septembra i 1. oktobra 2017. da otkriju čudesan svet seobe ptica.

Evropski vikend posmatranja ptica organizuje se od 1993. godine i najveći je događaj BirdLife partnerstva u Evropi. Ovaj događaj kroz razne aktivnosti ili jednostavno samo kroz posmatranje ptičije seobe na jug svake godine privuče na desetine hiljada učesnika. Ove godine 40 nacionalnih partnera BirdLife International iz 39 zemalja Evrope i Centralne Azije pozivaju ljude da posmatraju ptice i čuju zanimljive činjenice o seobi ptica i opasnostima sa kojima se one suočavaju tokom seobe.

Kao i prethodnih 10 godina za Evropski vikend posmatranja ptica biće organizovani izleti u PIO “Ovčarsko-kablarska klisura”. Izlet organizuju Društvo ljubitelja ptica i prirode “Sove na oprezu” i JU “Turistička organizacija Čačka” kao upravljač zaštićenog područja PIO “Ovčarsko-kablarska klisura”.

Predviđeno je da u dva dana 30. septembra i 1. oktobra na izlet povedemo preko 200 učenika osnovnih škola sa teritorije Grada Čačka i Požege. Izlet je edukativnog karaktera sa programima na tri lokacije. U prostoru isturenog odeljenja OŠ “Ratko Mitrović” biće organizovana predavanja na temu “Zaštićeno područje PIO “Ovčarsko-kablarska klisura” i “Ptice našeg kraja” kao i izložba fotografija, postera i kućica za ptice. Učenici će prisustvovati radu ornitološkog prstenovačkog kampa gde će se upoznati sa metodom prstenovanja ptica. Treća verovatno najatraktivnija aktivnost biće plovidba jezerom Međuvršje i posmatranje ptica na vodi i priobalju.

Učenici u pratnji profesora dolaze u Ovčar Banju vozom oko 12 časova, a povratak je predviđen, takođe vozom u 16.35 časova.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.