Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

PD „Kablar“ organizuje treću planinarsku obuku

Čačak – Planinarsko društvo „Kablar“ Čačak  organizuje  treću po redu osnovnu planinarsku obuku kroz program  planinarskog osposobljavanja. Prva obuka uspešno je organizovana  2017. godine kroz koju su prošla 24 polaznika, druga 2018. sa 20 polaznika, a sada je red na treću klasu polaznika.

Cilj obuke je upoznavanje sa najosnovnijim znanjima o planinarstvu i planinarskoj organizaciji koja će obuhvatiti osnove planinarske istorije, etike, poznavanja planina sa njihovim lepotama i ćudima, teme u vezi sa planinarskom opremom, bezbednim boravkom i kretanjem u planinama, pružanje prve pomoći i druge teme koje su od koristi u planinarenju.

Obuka je namenjena deci školskog uzrasta, ljubiteljima  prirode, planinarima početnicima i onima koji to još nisu, a želeli bi da budu. Deca mlađa od 14 godina mogu pohađati nastavu samo uz prisustvo roditelja ili staratelja, a deca od 14 – 18 godina moraju imati pismenu saglasnost roditelja.

Svi polaznici moraju biti članovi PD Kablar. Članarina za kalendarsku godinu  iznosi 1000,oo dinara, a za polaznike koji se prvi put sada učlanjavaju iznosiće za 2019. godinu 500,oo dinara (samo obavezni deo članarine koji se uplaćuje Planinarskom savezu Srbije, a PD Kablar se odriče svog dela članarine). Uplatom članarine stiču se sva prava članova PSS koja imaju po Statutu.

Obuka će se obaviti po programu planinarskog osposobljavanja i usvršavanja Planinarskog saveza Srbije kroz 5 teorijskih predavanja i  praktične nastave na terenu, u vremenu od  13. marta 2019. do 20. aprila 2019. godine.

Predavanja će se obavljati u prostorijama PD „Kablar“ u Čačku u ulici Braće Glišića, a praktična nastava u Ovčar Banji, na Kablaru, u okolini planinarskog doma. Predavači  će biti aktivni članovi društva sa dugogodišnjim iskustvom i stečenim zvanjima planinskog vodiča, instruktora alpinizma, poznavaoca orijentacije, takmičari, doktori medicine i drugi. Sve troškove nastave snosi PD „Kablar“.

Na kraju obuke organizuje se provera stečenih znanja. Pravo na proveru znanja stiču polaznici koji su prisustvovali na najmanje 4 nastavne jedinice. U  slučaju uspešnog završetka obuke stiče se  uverenje o uspešnom završetku  obuke koje izdaje Planinarski savez Srbije, koje je neophodno za učešće u planinarskim akcijama.

P R O G R A M

OSNOVNE PLANINARSKE OBUKE

  1. 13.03.2019. u 19: istorija planinarstva, planinarska organizacija, planinarska etika , pravila ponašanja u planini, zaštita prirode;
    2.  20.03.2019. u 19: planine, pripreme za odlazak u planinu, osnovna planinarska oprema, tehnička oprema, kretanje u planini;
    3.  27.03.2019. u 19:osnove topografije i orijentacije, korišćenje GPS uređaja, takmičenja planinara u orijentaciji, trekingu….;
    4. 03.04.2019. u 19: osnove meteorologije, opasnosti u planini;
  2. 10.04.2019. u 19:prva pomoć ( utvrđivanje stanja svesti i povreda kod povređenog, koma položaj, masaža srca, veštačko disanje, zaustavljanje krvarenja);
  3.  17.04.2019. u 19: pismena provera stečenih znanja;
  4.  20.04.2018. u 10:terenska nastava sa praktičnom proverom stečenih znanja;

(zbog tehničkih ili vremenskih razloga organizator zadržava pravo izmene pojedinih termina ili mesta održavanja)

NAPOMENA:

07.04.2019. na Kablaru se održava drugo kolo treking lige Srbije na kome se očekuje preko 500 učesnika. Svi polaznici obuke mogu u organizaciji PD “Kablar” prisustvovati ovom državnom takmičenju.

Zainteresovani polaznici mogu najkasnije do 12.3.2019. poslati prijave na  pdkablarcacak@gmail.com ili na tel. 063-660-710 (Injac Miroslav)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.