Svečanost u čast patrijarha Pavla u Domu kulture: Beseda Matije Bećkovića

Čačak – U velikoj sali Doma kulture u Čačku, 3. novembra, sa početkom u 19 časova, biće održana treća po redu svečana  manifestacija „Dani patrijarha Pavla” u organizaciji gradske uprave i turističke organizacije Čačka.

Kako najavljuju organizatori programom je predviđena beseda književnika Matije Bećkovića i nastup Prvog beogradsko pevačkog društva, hora beogradske Saborne crkve. Ulaz je slobodan.

Prema rečima profesora Agronomskog fakulteta u Čačku, dr Draga Miloševića, manifestacija “Dani Patrijarha Pavla” se mogu nazvati kulturno duhovno obrazovnim saborom.

“Izrada ove manifestacije je krenula početkom 2015. godine osnivanjem jedne kolonije “Krst Patrijarha Pavla” gde umetnici ručno rade drvene krstove i prinose ih u čast čoveku i njegovom delu, čoveku koji je živeo po Jevanđelju. Nakon tri godine se može reći da je Kolonija potpuno definisana, a ono što je najvažnije jeste da smo se maksimalno trudili i to smo i ostvarili da se svake godine 27. septembra na Krstovdan u manastiru Blagoveštenje okupljamo povodom svećanog zatvaranja kolonije “Krst Patrijarha Pavla”, kao što je to bio slučaj i ove godine uz izložbu radova. Imali smo čast da ugostimo predstavnika mesta rođenja blaženopočivšeg patrijarha Pavla, sveštenika Dragana Gaćeša, paroha iz Kućanaca (Slavonija)“, dodaje profesor.

Profesor Milošević naglašava da se s pravom ova manifestacija održava u Čačku jer je Patrijarh Pavle svake godine sa radošću dolazio u manastir Blagoveštenje.

“U Kućancima je rođen Gojko Stojčević, a patrijarh Pavle rođen je u manastiru Blagoveštenje na Kablaru, gde se zamonašio. Kao iskušenik boravio je u manastiru Vujan i Svete Trojice. Kolonija je jedan je od stubova ovog događaja jer je, boraveći u Vujnu, Patrijarh Pavle izrezbario jedan drveni krst koji se i danas čuva u ovom manastiru”, kazao je on.

Profesor Milošević ističe da se rodila ideja ova manifestacija dobije ogranke.

„U Gackom (Hercegovina) to je odmah prihvaćeno i tu će 15. novembra svoj program imati srpsko kulturno društvo „Prosvjeta”. Episkop pakrački Jovan Ćulibrk prihvatio je da se prigodni sadržaji prirede u Pavlovom zavičaju, takođe 15. novembra, kada se pre devet godina upokojio blaženopočivši patrijarh. Ogranak Matice srpske u Crnoj Gori prihvatio je da priredi svoj program, ali ne znamo kada će se todogoditi. Uputili smo i predlog vladici raško – prizrenskome Teodosiju da se „Dani patrijarha Pavla“ obeležavaju i u Prizrenu, gde je Pavle veći deo svog života boravio kao episkop“, rekao je profesor.

„Pisaćemo Ministarstvu kulture Srbije da ovo bude nacionalna manifestacija. Cilj nam je da baštinimo to njegovo delo. Mi nismo potrebni patrijarhu Pavlu, ali njegovo delo je potrebno nama, kako bismo postali ljudi, da se ugledamo na njegovo delo, kako bismo i mi jednoga dana zakucali na vrata carstva nebeskoga”, zaključio je profesor Milošević.

PressLider / M.T

Foto: PressLider / D. Radišić Lejča

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.