U Đetinji se stvorila VELIKA BELA MRLJA: Boreći se za život riba iskakala na obale, Užičani spasavali koliko su mogli

Rekom Đetinjom se lila tečnost bela kao mleko, građani činili šta su mogli

ĐETINjA je u četvrtak bila mlečnobela nizvodno od kanalizacionog ispusta kod hotela „Zlatibor“, a šetače na obalama iznenadio je nesvakidašnji, tužan prizor: riba je boreći se za spas iskakala na obale. Ponovio se scenario viđen bezbroj puta, podsetivši Užičane da je planinska reka i dalje jedini kanalizacioni kolektor za oko 70.000 stanovnika najvećeg grada zapadne Srbije.

Nekoliko Užičana je uz pomoć kanti skupljalo omamljene, preživele primerke kako bi ih prebacili u nezagađeni gornji tok Đetinje, nadajući se da će ovi primerci preživeti pomor.

Komunalna inspekcija i nadležna republička inspekcija i ovaj put su izlazili na teren, ali rešenje problema nije na vidiku.

– Sve proceduralne radnje su obavljene, a nadležno ministarstvo je obavešteno o događaju – rekla je Ljiljana Rujević, republički inspektor za zaštitu životne sredine.

U dosadašnjim brojnim sličnim situacijama, odgovornih za zagađenje reke nije bilo. Užičani tvrde da odgovornih nema, jer je sam grad najveći zagađivač reke.

Foto N. Janković

Đetinja je i dalje najveći „ispust“ kanalizacione mreže, u nedostatku Centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda (CPPOV).

Novosti / N. Janković

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.