Za one koji bi deo večeri proveli malo drugačije: Predstavljanje romana „ISKUŠENIK“

Čačak – Oni koji bi da deo večeri provedu malo drugačije nego uobičajeno, a opet uživaju i u muzici (Miloš Nikolić, kaval i gajde), večeras, 4. maja, od 19 časova u Maloj sali Doma kulture mogu da posete književno veče Bogdana Maksimovića i predstavljanju romana „Iskušenik“ o kome će govoriti profesor Aleksandra Mišić i autor.

I novi roman Bogdana Maksimovića, „Iskušenik“, na poznatom je tragu srpske romaneskne tradicije. „Iskušenik“ počinje najtežim mogućim košmarom, pa se stiče utisak da pisac zapravo i hoće da sugeriše da je život često zbir košmara, između kojih postoje i oni dani zbog kojih vredi živeti. I onda kada se možda može čitaocu učiniti da će košmarna priča s početka „Iskušenika“ previše lako zanemariti impulse stvarnog života, sve se odjednom promeni u trenutku, kada glavni junak dopadne zatvora.

Upravo tu, gde ljudsko i civilizacijsko lako nestaje, Maksimovićev junak u uslovima najtežih izazova, otkrivajući svoj nesalomivi karakter, pokazuje silnu želju za životom. I kao da sve to nosi i pisca, i sâm roman, u kojem očito odjednom zapulsira zanimljivost radnje i čar pripovedanja. Našavši se zatvoru, Maksimovićev junak se u ovom romanu priključio poznatim likovima srpske pripovedačke tradicije o tzv. „veličanstvenim životnim gubitnicima“, poput jednog Ljube Vrapčeta iz poznatog romana, remek-dela Dragoslava Mihailovića „Kad su cvetale tikve“. Kao pripovedač koji svog junaka vodi kroz crkvu, isposništvo, vodenicu, Bogdan Maksimović, posebno u delu o zatvorskim događajima, pokazuje da dobro poznaje unutarnje sile, i to ne samo svog junaka. I pisac i njegov junak zato traže u Dostojevskom, u Heseu, psihološke i filozofske odgovore na pitanje: šta zaista posle svega sanjam i šta mi se sve uopšte i događa. Na oko tri stotine strana, autor ovog romana je, u pripovedačkom smislu, veoma rizično proveo svog junaka kroz razna iskušenja i velike muke, očigledno računajući na činjenicu da je uživanje u čitanju uvek spoj prepoznavanja i novine. (dr Zoran Živković)

PressLider / Marina Trmčić

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *