5 činjenica o biatlonu

Šta je biatlon

Biatlon se najčešće koristi da označi zimski sport koji kombinuje „cross-country“ skijaško trčanje i gađanje iz puške. Postoji i letnja varijanta koja kombinuje gađanje sa trčanjem na roler-skijama. Takmičari nastupaju u sledećim disciplinama: pojedinačno takmičenje, sprint, potera, masovni start, štafeta, mešovita štafeta, individual,a od prošle godine uvedena je disciplina singl mix.

Foto: PressLider
Foto: PressLider

Takmičarska puška teži 3,5 kg

Biatlonsko takmičenje se sastoji od trčanja na skijama koje je ispresecano gađanjem u 2 ili 4 navrata, pola iz ležećeg, a pola iz stojećeg položaja. Takmičari nose, na ramenima, sve vreme trke pušku težine 3,5 kg. Zavisno od rezultata gađanja, takmičarima se dodaju kaznene sekunde ili moraju trčati kazneni krug, za svaku od promašenih meta. Biatlon dopušta trčanje bilo kojom tehnikom, što znači da se po pravilu koristi slobodni stil, koji je najbrži. Nije dopuštena druga oprema osim skija i štapova. Minimalna dužina skija je visina takmičara umanjena za 4 cm. Kao i u svim trkama, za pobedu je potrebno najkraće vreme.

Foto: PressLider
Foto: PressLider

Nastao u Norveškoj

Biatlon vodi poreklo iz obuke norveških vojnika koju su na neki način bili pogranična policija na skijama tokom zime. Prvo poznato takmičenje je održano 1767. godine između pograničnih patrola, a ovaj sport se ubrzo proširio na skandinavske države.

Na ZOI se pojavio daleke 1924. godine

Kombinacija skijapkog trčanja i pucanja pod imenom „vojnička patrola“ prvi put je uvedena na ZOI 1924. u francuskom Šamoniju, a zatim i kao demonstracija na igrama 1928, 1936. i 1948, međutim nije dobio status olimpijskog sporta. Tek 1960. postaje deo sportova na ZOI, dok žene su se pojavile na takmičenju  1992. na igrama u Albertvilu.

Ole Einar Bjorndale je „kralj biatlona“

Norveški sportista Ole Einar Bjorndalen nadimak „kralj biatlona zaslužio osvojivši najviše medalja na Zimskim Olimpijskim igrama, čak 13. Takođe, osvojio je i 44 medalje na Svetskim prvenstvima i 95 puta pobedio na Svetskom kupu.

Izvor: PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.