Dr Luković: Nema više straha, građani mogu da odahnu, ali NE i da se opuste

Čačak – “Epidemiološka situacija u Čačku će da ide, možda, i brže nizbrdo nego što smo u prvom trenutku očekivali i više nema straha, građani mogu da odahnu za sada i neko vreme.”, optimistično je danas izjavio rukovodilac radnog tima, dr Mihailo Luković.

Dr Mihailo Luković, foto: PressLider / D. Radišić Lejča

“Ambulante se potpuno prazne. Ako nema priliva i bolnica će da se prazni. Juče smo imali jedan priliv iz Ivanjice jer se, prema rečima njihovog epidemiologa dr Dramićanina radilo o ljudima koji su danima bili na terapiji i imali pad kiseonika, pa su poslati kod nas u bolnicu, što je i normalno. Oni tamo rade predano, korektno i uspešno. Oni su danima, praktično, bili brana da ovde ne budemo prepunjeni i ja sam im veoma zahvalan za sve to. Možemo očekivati još desetak pacijenata iz Ivanjice i tu bi trebalo da se stane. Sada bolnoica trpi posledice od ranije”, objašnjava dr Luković.

Prema njegovim rečima mesta u bolnici ima čak i ako dođe do nekog incidenta, neće biti problema i, kakao kaže, moćiće sa kapacitetom to da se savlada.

“Sa stoprocentnom odgovornošću tvrdim da niko neće biti nezbrinut I adekvatno pregledan i verujem  da ova epidemija ulazi u one zadnje dve nedelje kada treba da očekujemo dramatičan pad. Naravno, kasnije, mogu da se očekuju manji repovi, pojedinačni slučajevi, to će da curka i od toga će zavisiti kako ćemo se ponašati ubuduće. Šta nas čeka na jesen, videćemo”, rekao je dr Luković.

Dr Luković je istakao da ovo nije poziv da se opustimo, “daleko od toga, još smo mi u epidemiji i mere treba da se strogo poštuju.”

“Imali smo iskustvo kada smo se hrabrili neće više, ali ono hoće i desilo se opet. Narod je prošao kroz tu izolaciju, bilo je dosta nervoze, opustili smo se, pa i mi nismo bili dosledni na instistiranju za neke stvari. Na prvi pomen izolacije stvara se nervoza, a nervoza nam nije potrebna. Treba nam hladna glava i korektno ponašanje i mislim da ćemo konačno sa ovim završiti ako budemo poštovali mere i ako ne bude organizovanih prela i posela. Ako toga bude opet ćemo imati 200 obolelih. To časkom ide, videli ste sve. Od 10. juna smo imali pojedinačne slučajeve, trojica došla sa utakmice, pa još dvojica, pa 4 ili 5 studenata i to je bilo sve. Onda se fino sve zakuvalo i za 20 dana imamo epidemiju”, kazao je dr Luković dodajući da ponašanje svih nas diktira dalju situaciju i određuje da li će se ovo vratiti ili ne.

PressLider / Marina Trmčić

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.