Impresivni utisci sa BALKAN KUPA u Sjenici

Sjenica – Sve se u Sjenici dešavalo u granicama moći vrednog i marljivog organizatora, a najveća nagrada uz postignute rezultate na velelepnoj stazi „Žari“ ostala je u srcima, raspoloženju i uspomenama koje su sa Pešterske visoravni poneli u Grčku, Bugarsku, Makedoniju, Rumuniju, Hrvatsku, BiH, listom baš svi, takmičari, treneri, sudije, rukovodstva reprezentacija. Lepe vesti nisu se zadržale samo u delokrugu Balkana, odjeknule su mnogo, mnogo dalje.

Startna pozicija biatlonaca na ski centru Žari, foto: PressLider
Startna pozicija biatlonaca na ski centru Žari, foto: PressLider

Biatlonci već decenijama „pale masu“ na svetskim meridijanima. Mi smo još uvek daleko od takvih prizora, ali na pravom smo putu da ih zavolimo, po nekom drugom principu, ispunimo harmonijom i unutrašnjim zadovoljstvom. Baš onako kako su to učinili takmičari na stazi „Žari“.

Ambijent sa Balkan Kupa kao neminovnost nameće zaključak ispunjen jedino optimizmom. U odnosu na neku zvaničnu hijerarhiju sporta, vredni sportisti, biatlonci na pravom su putu da i na našoj sportskoj sceni izađu iz anonimnosti i u bliskoj budućnosti izgube ulogu autsajdera.

Baš u biatlonu, kao na brojnim drugim borilištima, nema onih zbunjujućih faktora koji mogu da unište profesionalizam i takmičarski duh. Razmišljanja istinskih zaljubljenika u ovaj sport usmerena su na pravi način. NJihova privrženost, ispoljava se u pravom trenutku, a veliko zadovoljstvo i podrška svakom takmičaru, bez obzira na boju dresa, pruža misaonim prepoznavanjem veštine, uloženog truda i sportskog umeća.

Na stazi „Žari“ dogodio se uvod kakav se samo poželeti može za izlazak na sneg i početak zimske takmičarske sezone. Odziv takmičara na zavidnom, rekordnom nivou (60 iz sedam država). Najmerodavniji i najstručniji na čelu sa bugarskim stručnjakom Vencislavom Ilijevim, tehničkim delegatom, kako to i priliči sportskim veličinama nisu imali razloga da skrivaju zadovoljstvo.

Vencislav Iliev iz Bugarske, foto: PressLider
Vencislav Iliev iz Bugarske, foto: PressLider

„Podarili su nam svi takmičari izuzetan sportski doživljaj, potvrdili da su tokom leta vredno radili i pripremali se za nastupe na međunarodnoj sceni. Pokazali su zavidan nivo spremnosti, sagledali ogromnu razliku između treninga gde nema stresa i opterećenja imperativom pobede i zvaničnog takmičenja punog emocija i želje za što boljim plasmanom. Ideja da letnji i zimski biatlon budu u „egalu“ je sjajna, ispunila bi kompletnu sezonu. Preostalo je još puno rada i finesa, ali očekujem zavidnu formu kada počne sezona. Tada su na vrhuncu ciljevi, do neba visoki motivi“, analizirao je za PressLider Balkan Kup, Ilijev.

Đoko Dineski iz Makedonije, foto: PressLider
Đoko Dineski iz Makedonije, foto: PressLider

Đoko Dineski, međunarodni sudija iz Makedonije kao da je u Sjenici pronašao sebe. Odlično poznaje domaćine i organizatora pun je hvalospeva na račun trenerskog i takmičarskog kadra selekcije Srbije.

„Trener reprezentacije Srbije i moj veliki sportski prijatelj Almir Džeković, uložio je puno truda i napora da sve bude na vrhunskom nivou. Posebno me raduje činjenica da radi u tandemu sa stručnjakom svetskog ranga, Vencislavom Ilijevim. Svi se trudimo da od Ilijeva „ukrademo“ bar delić bogatog znanja i iskustva. Ponosni smo što je čovek takvog kalibra ovde sa nama, nesebično nam pomaže i nadam se da ćemo svi poentirati, a posebno Srbija. Staza je zaista sjajna, građani Sjenice gostoljubivi, za nas će svaki preostali dan boravka na stazi „Žari“ biti od neprocenjive koristi“, rekao je Dineski.

Organizator je uložio veliki trud, utisci i impresije su više nego pozitivni. To potvrđuju reči Generalnog sekretara Biatlon saveza Hrvatske Roberta Kontaka.

Robert Kontak iz Hrvatske, foto: PressLider
Robert Kontak iz Hrvatske, foto: PressLider

„Biatlon savez Srbije je napravio veliki iskorak napred izgradnjom ski staze „Žari“ kada su u pitanju svi segmenti za razvoj ovog sporta. Zadivljen sam prizorom na prelepoj Pešterskoj visoravni. Verujem da će se sve pozitivno odraziti na budućnost i popularnost biatlona u Srbiji. Građanima dugujemo zahvalnost na prijatnoj i ljubaznoj dobrodošlici, osećaju da smo oduvek deo njihove sredine i uvek će uslediti pozitivan odgovor na svaki poziv za učešće na takmičenju u Sjenici. Turistička ponuda ovog prelepog podneblja, koja je od bitnog značaja za sportske manifestacije, nije izostala, nalazi se na zavidnom nivou“, izjavio je za PressLider Kontak.

Za trenera reprezentacije BiH Tomislava Lopatića dileme nema.

Lopatina iz BiH, foto PressLider
Tomislav Lopatić iz BiH, foto PressLider

„Dolazim ovde od početka gradnje ski centra i moram reći da je rol ban vrhunski. Staza je odlična za treninge, dobre konfiguracije, prilagođena učenju tehnike, tako da se takmičar mogu vrhunski pripremati. Sjenicu već vidim kao novu, veliku destinaciju balkanskog i evropskog Kupa u biatlonu“, rekao je Lopatić.

I tako redom. Pohvala za pohvalom koje su, nema sumnje, uz besprekornog domaćina najviše obradovale predsednika Biatlon saveza Srbije mr Milivoja Ilića.

Predsednik biatlon saveza Srbije Milivoje Ilić, foto: PressLider
Predsednik biatlon saveza Srbije Milivoje Ilić, foto: PressLider

„Masovnost, organizacija, gostoprimstvo, moram zaista ponoviti sve što su rekli i moji prethodnici. Naravno posebno raduje i rekordan broj učesnika na Balkan Kupu. Ima još puno toga što bi ovaj sportski događaj i Sjenicu mogao svrstati u centar koji nam je podario mladost kojoj smo se divili na stazi, ali i obogatili istoriju biatlona u Srbiji. Siguran sam da će svako naredno takmičenje biti još masovnije i doprineti da ovaj kraj postane poznat i prepoznatljiv centar na sportskoj mapi Evrope. Bićemo strpljivi, ali i uvereni da će se to uskoro i dogoditi. Verujemo u sebe, dobru organizaciju unutar saveza, ostvarenje ambicioznih planova. To je po svim parametrima pokazao i ovaj Balkan Kup“, istakao je po okončanju velike i značajne manifestacije za PressLider, predsednik Ilić.

Biatlonac na stazi Žari, foto: PressLider
Biatlonac na stazi Žari, foto: PressLider

 

 

Detalj sa takmičenja Balkan Kupa u Sjenici, foto: PressLider
Detalj sa takmičenja Balkan Kupa u Sjenici, foto: PressLider
Biatlonac na ski centru Žari, foto: PressLider
Biatlonac na ski centru Žari, foto: PressLider
Takmičari na strelištu ski centra Žari, foto: PressLider
Takmičari na strelištu ski centra Žari, foto: PressLider
Takmičarke na strelištu ski centra Žari, foto: PressLider
Takmičarke na strelištu ski centra Žari, foto: PressLider

Zvanične rezultate sa Balkan Kupa u Sjenici možete pogledati na sajtu Biatlon saveza Srbije (ovde).

Izvor: PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.