OVČARSKO KABLARSKA KLISURA-RAZVOJ BANJSKOG,EKOLOŠKOG I KULTURNOG TURIZMA

OVČARSKO KABLARSKA KLISURA
– RAZVOJ BANjSKOG, EKOLOŠKOG I KULTURNOG TURIZMA –

Beograd, 25. avgust 2022. – Međuresorna Vladina radna grupa za uređenje i razvoj Ovčarsko-kablarske klisure sastala se danas da isprati realizaciju aktuelnih projekata, ali i usaglasi nove projekte iz inicijativa koji će dodatno doprineti razvoju ovog kraja. Sastanku su pored lokalnih samouprava Čačka i Lučana, prisustvovali predstavnici Kabineta predsednice Vlade, ministarstava iz resora turizma, ekologije, infrastrukture i poljoprivrede, Turističke organizacije Čačka, Srpske pravoslavne crkve, JP Putevi, JVP Srbijavode, EDB i Zavod za zaštitu prirode.

Više projekata uskoro počinje sa realizacijom, kao što su uređenje priobalja na jezeru Međuvršje, rekonstrukcija visećih mostova, kapije ulaska u OKK, parkinga itd. Sredinom avgusta meseca započeti su radovi na rekonstrukciji puta Ovčar banja – Potrkanje, u ukupnom iznosu od 370 miliona dinara. Izgradnja ove saobraćjnice ima višestruki značaj, kako za meštane ovog kraja tako i za razvoj turizma u Ovčarsko kablarskoj klisuri, jer je to i najkraći put od Ovčar banje do budućeg vidikovca na vrhu Kablara.

Podjednako su važni projekti čija priprema je u toku a pripadaju grupi ekoloških projekata u cilju revitalizalizacije klisure – kapitalni projekat izmuljavanja i remedijacije jezera Međuvršje (koji se realizuje u sklopu bilateralnog sporazuma Vlada Mađarske i Srbije u oblasti infrastrukturnih projekata); izgradnja vodovoda i kanalizacije, kao i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Ovčar banji; ekološki katamaran; itd. Izgradnja Rehabilitacionog centra u Ovčar banji, koji je u završnoj fazi projektovanja, će uz nove termalne izvore, vratiti Ovčar banju u epicentar banjskog turizma u Srbiji.
Međuresorna radna grupa je predložila i nove projekte koji će imati za cilj da u potpunosti iskoriste sve potecijale Ovčarsko- kablarske klisure i okolnog kraja. Pre svega, razmatrani su projekti koji će doprineti razvoju seoskog i ekološkog turizma, kako bi se ekonomski osnažilo lokalno stanovništvo.

U nastavku sezone kulturno umetničkih manifestacija u Ovčar banji, na novoizgrađenom amfiteatru, nedavno je održan koncert džez umetnice Lene Kovačević, a tokom septembra meseca slede koncerti braće Teofilović (3. septembar), etno pevačice Danice Crnogorčević (23. septembar) i drugih.
Vlada Republika Srbije zajedno sa gradom Čačkom i svim nadležnim institucijama, nastaviće sa praćenjem i realizacijom aktivnosti, kako bi osigurali kontituirano sprovođenje svih projekata, a u najboljem interesu kako pojedinca, tako i cele zajednice.

Foto…Dejan Krsmanović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *