Kalcijum hlorid za sprečavanje leda na trotoarima i kolovozima u Čačku

Čačak – U okviru redovnog zimskog održavanja, po prvi put se za potrebe sprečavanja stvaranja leda na trotoarima i kolovozima, koristi tečni kalcijum hlorid, navode u JKP „Komunalac“.

Tečni kalcijum hlorid nije agresivan na površinu na koju se nanosi i potpuno je bezopasan za čoveka i okolinu. Pri tom nanošenje ovakvog sredstva na saobraćajnice sprečava pucanje asfalta prilikom tretiranja površine. Ovo sredstvo u dodiru sa vodom oslobađa toplotu (egzotermna reakcija) i rastapa sneg ili led.

Kao sredstvo koje je ima odlične rezuletate u svojoj funkciji, dežurne službe će ga, pomoću specijalnog komunalnog vozila, nanositi prskanjem na saobraćajnice i to po utvrđenim prioritetima, odnosno pre svega na mestima za visokom frekfencijom saobraćaja: mostove, kružne tokove, Gradsko šetalište, pojedine trotoare. Ovaj rastvor će se naneti i na površine Zelene pijace u Čačku, kako bi sprečili stvaranje leda na pijačnim površinama, na ekstremno niskim temperaturama, koje se prognoziraju u narednim danima, ističu u JkP „Komunalac“.

Delovanje ovog sredstva na podlogu je i do 48 sati, tako da je idealno za organizaciju, odnosno za dinamiku tretiranja površina. Nadzor nad ovim radovima vrši JKP “Gradac” Čačak.

IZ JKP „Komunalac“ podsećaju da je prema Gradskoj odluci o komunalnom redu, utvrđena obaveza da je svako dužan da očisti trotoar ispred svog lokala, pa stoga mole sugrađane da očišćeni sneg ne nabacuju na saobraćajnicu.

 

„Apelujemo na naše sugrađane da svoje automobile ne parkiraju ispred i neposredno pored kontejnera za iznošenje smeća, to naročito predstavlja problem u ovim uslovima i otežava izvršavanje usluge, kao i da u kontejnere NIKAKO ne ubacuju žar, jer je upaljeni kontejner opasan za ljude i objekte u okruženju, a čini se materijalna šteta“, ističu u ovom komunalnom preduzeću.

PressLider

Foto: JKP „Komunalac“ Čačak

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *