Muzej praunuke maršala D’Eperea

Rudnik – Sa Sigolen Franše d’Epere smo se sasvim slučajno, proteklog vikenda, našli za istim stolom u restoranu Turističkog centra „Momčilo Čeković“ u Koštunićima pod Ravnom gorom.

– Kad sam u Srbiji, najčešće sam u selu Varnice na Rudniku ili u Brusnici, u kući roditelja moga muža Milana. Ali dolazimo i u Koštuniće, nije daleko, a veoma je čisto i atraktivno mesto za odmor i uživanje – odgovara Sigolen na naše pitanje otkuda u Srbiji i pod Ravnom gorom.

Sigolen Franše d'Epere u muzeju (Foto: B. Lomović i eksponati muzeja)
Sigolen Franše d’Epere u muzeju (Foto: B. Lomović i eksponati muzeja)

Odmah smo se dogovorili da se za dva dana ponovo susretnemo u Varnicama. Radovala se što će o njenom poduhvatu pisati i „Politika“.

Madam Sigolen ima prezime kao i nama znani francuski maršal Luj Feliks Fransoa Franše d’Epere, zapovednik savezničke vojske na Solunskom frontu i, potom, počasni vojvoda srpske vojske. A koje bi drugo prezime nosila njegova praunuka! Dodala je još i Vujić, udavši se za Milana, rođenog u Francuskoj, čiji su se roditelji, pre više od četiri decenije, tamo obreli „trbuhom za kruhom“. Sigolen je dragocen kamičak u mozaiku dugog srpsko-francuskog prijateljstva koje ona „posle nesrećnih devedesetih“ pokušava da obnovi – ne samo udajom za Srbina.

– U Varnicama, selu pod istorijskom Ostrvicom, ima stara škola koju je davno napustio i poslednji učenik. Preuredili smo je u Slikoviti muzej stare Srbije, tako smo ga nazvali, čiji eksponati upućuju na period od Prvog srpskog ustanka do danas, dakle dobra dva stoleća. Izložili smo više od hiljadu predmeta: stare novine, fotografije i plakate, slike koje predstavljaju srpski narod i običaje. Tu su još stare poštanske markice, prve ilustrovane novine i razglednice. Moj muž se bavi retkim zanatom, prepariranjem životinja (taksidermija), pa je u muzeju našla mesto i kolekcija faune u Srbiji – u najkraćem nam predočava šta je sve smestila u svoj muzej.

Godinama Sigolen traga po svetu za starim razglednicama sa motivima srpske narodne nošnje, usput je nalazila i stare, pre svega francuske, listove, fotografije, gravure i druge predmete. Po zanimanju je dizajner vizuelne komunikacije, ali i vrstan poznavalac etnologije, a dobro joj je došlo i znanje o starim tehnikama umetničkog uramljivanja, pa dokumenta u muzeju dobijaju i dodatnu vrednost. Dovodiće ona i Francuze da sve vide, ali će imati štošta da pokaže i našim posetiocima što do sada nisu znali.

Živojin Mišić, Franše d'Epere i princ Aleksandar u obilasku fronta
Živojin Mišić, Franše D’Epere i princ Aleksandar u obilasku fronta

Francusko-srpski bračni par ne taji ambiciju da njihov muzej uskoro bude centar turističke ponude za uživaoce prirodnih, kulturnih i istorijskih dobara rudničkog kraja. Pre svega iz Srbije i Francuske. Posebno iz Francuske (pobrinuće se za to), jer „Francuze treba opomenuti da je srpski narod – narod heroja, narod sa velikom istorijom“.

– Sam muzej predstavlja omaž srpskom narodu. Pitoreskne gravure, na primer, podsetiće na tradicionalne nošnje, bitke i vladare. Ostaci grada despota Brankovića, „grada tišine“, kako je negde zapisano, na vrhu strme Ostrvice (758 m) pravi su izazov za planinare. Tu su i lokaliteti iz srednjovekovnog perioda Srbije (arheološka iskopavanja se vrše već sedmo leto), a smeštaj u starim kolibama (vajatima) i domaća hrana su samo deo ekološkog turizma. U Varnicama ćete moći da napišete razglednicu u svet slušajući stare ploče na starom gramofonu na navijanje – dopunjujući jedno drugo, govore nam, mešajući francuski i srpski, Sigolen i Milan.

Sve je u Varnicama spremno, čekaju se samo potrebne dozvole za otvaranje Slikovitog muzeja stare Srbije. Praunuka Franšea D’Eperea i njen izabranik veruju da će ubrzo i te papire imati u rukama. Kažu, mnogi im u tome pomažu.

Boško Lomović, Politika

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *