120 GODINA OD RODJENJA SINIŠE PAUNOVIĆA

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” обележава велики јубилеј – 120 година од рођења Синише Пауновића и тим поводом постављена је истоимена изложба у Одељењу за одрасле кориснике. Сви заинтересовани је могу погледати у периоду од 25. августа до 22. септембра. Поставку чинe селективна библиографија, фотографије и лични предмети овог познатог Чачанина, новинара, публицисте, преводиоца и писца, а њен аутор је библиотекар Никола Пеулић.

Спомен-собу са Легатом Синише Пауновића чачанска Библиотека је отворила 2002. године, у оквиру Дисових свечаности. Његова породица поклонила је установи и граду Чачку део Пауновићеве библиотеке, коју чини око 1.500 књига и његова богата заоставштина: рукописи, преписке, збирка фотографија, као и рукописи разних аутора, радни сто, писаће машине, слике и цртежи који се чувају у Завичајном одељењу.

Део ове богате заоставштине приказан је на изложби, те ће посетиоци, између осталог, моћи да виде бубањ и предмете из Африке, фотографије са познатим савременицима и са егззотичних путовања, писаћу машину, студентску књижицу, бележницу у којој су уписани бројеви телефона до којих се у то време тешко долазило, пенкало, ручни сат, публикације и још много сведочанстава која осликавају дух времена у коме је он живео и плодотворно радио.

Синиша Пауновић је рођен у Чачку 25. августа 1903. у години када су се у Србији смењивале две династије – Обреновићи и Карађорђевићи. Рано детињство је провео у родном месту, у кући своје баке по мајци у којој се и родио, у старој турској чардаклији са великим доксатом. Основну школу и Гимназију је завршио у Чачку. Студирао је грађевинску технику у Београду, а затим се запослио као новинар у „Политици” и завршио Филозофски факултет. Пауновић почиње да сарађује у разним листовима у Београду и унутрашњости почетком двадесетих година прошлог века. У својству новинара-емигранта боравио је у: Совјетском Савезу, Турској, Сирији, Палестини, Египту, Либији, Јужноафричкој унији. После Другог светског рата вратио се у „Политику”. Био је први уредник – шеф кадрова и уредник „Београдске хронике”. Поред новинарства бавио се и књижевним радом, преводилаштвом  и сакупљањем уметничких дела. 

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *