U susret festivalu „Kratka forma“

Gornji Milanovac – Međunarodni festival kratkog filma “Kratka Forma” jedan je od najznačajnijih svetskih festivala u oblasti kratkometražne filmske umetnosti koji se svake druge godine održava u Gornjem Milanovcu u organizaciji Kulturnog centra Gornji Milanovac. Četvrti Festival biće održan od 26. 9. do 1. 10 2017. godine.

kkf

Ovo je manifestacija koja svojim programom neguje i promoviše umetničke vrednosti savremenog srpskog i međunarodnog kratkometražnog filmskog stvaralaštva, kao i nasleđe srpske i svetske kulturne baštine na području kratkometražne filmske umetnosti. Takođe, Festival otkriva i podržava razvoj mladih talenata, on je mesto kreativnosti, komunikacije, inovativnosti, edukacije i razmene ideja.

Festival čine takmičarski i revijalni programi.

Za učešće mogu da se prijave filmovi koji odgovaraju formalnom okviru manifestacije i koji su proizvedeni posle 1. januara 2015. godine, a mogu ih prijaviti zainteresovani autori, reditelji, producenti, distributeri, filmske škole i kinoklubovi u nekoj od sledećih takmičarskih kategorija: mikro film (film do 1 minuta), mini film (film od 1 do 3 minuta), kratki film (film od 3 do 15 minuta) i filmsko stvaralaštvo dece i omladine (film do 15 minuta, uzrast do 19 godina)

Rok za prijavljivanje filmova za učešće na Festivalu je 1. maj 2017. godine.

Odluke Selekcione komisije biće objavljene na zvaničnom sajtu Festivala najkasnije do 1. jula 2017. godine.

Filmovi koje Selekciona komisija ne prihvati za takmičarski program mogu biti prikazani u nekom od netakmičarskih, revijalnih programa Festivala.

Foto: KC Gornji Milanovac
Foto: KC Gornji Milanovac

Za najbolji film u kategorijama mini, mikro i kratki film biće dodeljen GRAN PRI, kao i tri ravnopravne nagrade u rangu prve nagrade za svaku kategoriju. Od ove godini Žiri će dodeliti i nagrade za najbolji evropski i najbolji srpski film, kao i nagradu za najbolju animaciju.

GRAN PRI za najbolji film u kategoriji filmsko stvaralaštvo dece i omladine kao i dve ravnopravne nagrade u rangu prve nagrade biće dodeljen za najbolji film dečjeg filmskog stvaralaštva (uzrast do 15 godina ) i za najbolji film omladinskog filmskog stvaralaštva (uzrast od 15 do 19 godina). Nagrađeni filmovi u ovoj kategoriji konkurisaće za prestižnu međunarodnu nagradu najbolji film Omladinske filmske mreže (Youth Cinema Network Award)

Odluke o nagradama u svim kategorijama donose se na javnom žiriranju koje podrazumeva pravo publike da iznese svoje mišljenje, da polemiše sa članovima Žirija ili da svojim analizama utiče na njihove odluke.

ISTORIJAT FESTIVALA

Nakon dvogodišnjih priprema, održanog Promotivnog festivala kratkog filma (2010, nacionalni) i organizovanja dve filmske kolonije (2010 i 2011), Kulturni centar je 2011. godine pokrenuo Prvi festival kratkog filma Kratka forma na kome su prikazana 93 filmska ostvarenja autora iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske i Mađarske. Drugi festival je organizovan 2013. godine, a u četiri takmičarske kategorije prikazana su 143 filma koja potpisuju autori iz 38 zemalja.

Međunarodni karakter imala je i Četvrta filmska kolonija. Program je podržala Agencija za mobilnost EU, u okviru programa Erasmus+. Zajedno sa decom iz Srbije, filmska iskustva u Varaždinu i Čakovcu su sticala i deca iz Slovenije, Mađarske, Makedonije, Turske, Italije, Jermenije i Hrvatske.

Na Trećem festivalu, 2015. godine u četiri takmičarske kategorije prikazano je 199 ostvarenja koja potpisuju autori iz 43 zemlje.

Za nepunu deceniju festival Kratka forma prerastao je regionalne okvire i postao jedan od najznačajnih svetskih festivala u oblasti kratkometražne filmske umetnosti.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *