Roštiljijada jača od Guče za sto prasića

Leskovac – Naš znanac sa prethodnih roštiljijada Zoran Sarić iz Ljiga, za račun jedne kafane iz Čačka, redovnog učesnika ove manifestacije, vrti na ražnjevima desetak prasića i jaganjaca. Izazovno cvrči pečenje, kaplje mast u usijani ćumur, ali, bogami, lije i sa Zoranovog čela.

Na roštiljijadi se ispeče i do 250 prasića (Foto M. Momčilović)
Na roštiljijadi se ispeče i do 250 prasića (Foto M. Momčilović)

– Specijalizovao sam se za pečenje prasića i jaganjaca, sam rad mi ne predstavlja problem, ali ubi me temperatura. Učestvujem na svim vašarima i sajmovima, bio sam u Obrenovcu, Smederevu, Palanci, Loznici, Guči… Najviše ispečem u Leskovcu, ukupno 250 prasića i jagnjića, zatim, na „Kupusijadi“ u Mrčajevcima, Guča je treća sa 150 brava – otkriva za „Politiku“ ovaj stručnjak za praseće i jagnjeće pečenje.

Najpoznatija gurmanska manifestacija u Srbiji, „Leskovačka roštiljijada“, koja je preksinoć počela uz ples mažoretkinja, impresivan vatromet, trubače i koncert Nede Ukraden, trajaće do 4. septembra. Za najmasovniju manifestaciju u Republici, koja se održava 27. put, i ove godine vlada veliko interesovanje.

Već prvog dana je pokazano da su spremni i ugostitelji i posetioci koji stižu iz svih krajeva Srbije i iz zemalja regiona – Bugarske, Makedonije, Slovenije, a najavljena je jedna grupa iz daleke Australije. Svi smeštajni kapaciteti su rasprodati. Organizator, Turistička organizacija Leskovca, računa da dnevno glavnom ulicom prodefiluje oko sto hiljada ljudi, a to znači da će za sedam dana popularni festival roštilja ugostiti oko 700.000 posetilaca.

„Roštiljijada“ je da se jede, pije i veseli. I da se slavi i čuva tradicija pripremanja specijaliteta od mesa. Čula posetilaca izaziva miris i ukus svakojakih mesnih đakonija, od čuvene leskovačke pljeskavice i ćevapa, do uštipaka, bele vešalice i leskovačke mućkalice.

Tu su i svadbarski kupus iz velikih ćupova, domaći čvarci, ljutenice, kobasice, razne salate, čak i riblji specijaliteti. Najskuplje je jagnjeće pečenje – 1.600 dinara kilogram, zatim prasetina za koju treba izdvojiti 1.200 dinara. Najjevtinije će proći ljubitelji pljeskavice koji ovaj specijalitet dobijaju za 200 dinara, a cena ostalih specijaliteta je 250 do 300 dinara.

Do kraja manifestacije gurmani će, kao i prethodnih godina, smazati oko pedeset tona mesa. Samo gore pomenuti Zoran Sarić ispeče oko dve i po tone mesa.

– Traži se kompletan roštilj, od uštipaka i kobasica do bele vešalice i leskovačke ljute. Bili su nam Makedonci i Bugari koji su prezadovoljni kvalitetom. U Leskovcu imamo dva lokala, trenutno dve radnje držimo u Bačkom Petrovcu i u akva-parku u tom gradu, a ovo na „roštiljijadi“ je honorarni rad – kaže Novica Nikolić iz restorana „Ognjište“, koji roštilj priprema bezmalo pet decenija. Njegov mlađi kolega Miloš Đorđević kaže da je letos radio na moru i da je iz Sutomora došao pravo na „roštiljijadu“. Najviše mu naručuju leskovačku ljutu i gurmansku pljeskavicu.

Zoki i Jole, kako nam se predstaviše, stigli su i Pariza. Očevi su im rođeni u Leskovcu, a oni su svet ugledali u francuskoj prestonici i dolaze na svaku „roštiljijadu“. Vole ovu manifestaciju, ipak, nisu saglasni u svemu. Zoki neće da se slika za novine, Jole hoće. Zoki hoće da pojede pljeskavicu sa nekog od štandova „roštiljijade“, a Joletu je draži ovaj specijalitet „kod Baneta“.

Narednih dana biće održana takmičenja u pripremanju specijaliteta od mesa, takmičiće se i učenici ugostiteljskih škola. Najviše pažnje privlači tradicionalno pravljenje velike pljeskavice, koju će majstori roštilja ovoga puta pokušati da naprave od šezdesetak kilograma mesa. Biće održano takmičenje i u pravljenju pljeskavice „iz ruku“ od oko tri kilograma, kao i brojna druga takmičenja, predavanja, izložbe i bogat kulturno-zabavni program.

„Roštiljijadu“ su nekada otvarali republički funkcioneri, a ovoga puta tog posla se latio gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović koji je poželeo dobrodošlicu svim posetiocima iz zemlje i sveta. Cvetanović je rekao da je Leskovac poznat po ovoj manifestaciji i da ona predstavlja promociju ne samo ovog grada, već cele Srbije.

Milan Momčilović, Politika

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *