“Ako želite da poznate ljude, poznaćete ih po njihovim delima”: Živopisan deo unutrašnjosti čačanske crkve

Čačak – Prilikom današnjeg obilaska crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg došli smo do saznanja u kojoj fazi smo sada svi zajedno, pre svega verujući narod grada Čačka i okoline, rekao je gradonačelnik Milun Todorović.

“Pre 4 godine sa Eparhijom Žičkom, Vladom Republike Srbije grad Čačak se uključio u obnovu čačanske crkve. U narednim godina do danas grad je izdvojio oko 10 miliona dinara za sve ono što je bilo potrebno i za sve ono što je sledilo u njegovoj obnovi. Došlo je vreme i da se Hram živopiše gde grad takođe uzima učešće sa oko 30 hiljada evra, a do sada je živopisano 700m2. Ovom prilikom bih pozvao sve vernike, privrednike i one koji su u mogućnosti da daju svoj doprinos kako bi se nastavilo sa oslikavanjem i uređenjem naše crkve. Grad Čačak će to, svakako, činiti i u narednom periodu”, rekao je Todorović.

Oslikana je kupola, kompozicijom Vaznesenja Gospodnjeg gde je Gospod okružen Bogorodicom, anđelima i njegovim apostolima. Ispod te kompozicije oslikano je 16 proroka, 4 velika i 12 malih. Svaka figura ima skoro 5 metara. Ukrašen je deo kupole ispod proroka sa 16 anđela koji predstavljaju nebeski svet. Onda su oslikani apostoli, Matej, Marko, Luka i Jovan, a u među prostorima oslikani su događaji, odnosno kompozicije čuda Božjih. Medaljonima su oslikani svetitelji koje najčešće proslavljamo, objasnio je starešina crkve Marko Mirković.

On je istakao da je Čačak redak primer gde crkva i grad lepo sarađuju i da su, kao kaže, usklađeni kao duša i telo.

“Kupola ovoga Hrama svedoči da imamo blagoslov Božji jer ono što smo planirali kao ljudi, Bog je blagoslovio. I pored svih nedaća koje su nam se dogodile ove godine uspeli smo da izvedemo planirane radove na slavu Božiju i na ponos svih nas. Ubeđen sam da ćemo u kratkom periodu uspeti da učinimo za Hram što se možda decenijama nije moglo učiniti. Nadajući se da ovi naši radovi i dalje budu blagosloveni, iščekujući praznik Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdan, očekujemo sve one koji do sada nisu bili, da dođu i uvere se u velelepnost onoga što je urađeno”, kazao je Mirković.

Starešina crkve Marko Mirković, gradonačelnik Čačka i protojerej Miroslav Petrov

Starešina Vaznesenja Gospodnjeg je rekao da očekuje da se narod još više uključi svojim prilozima za obnovu Hrama.

“Pozivam i privrednike grada Čačka da se uključe kako bi u što kraćem roku imali oslikanu crkvu. Dosadašnji radovi gde je oslikana 1/3 crkve koštali su oko 90 hiljada evra, a da bi se završilo oslikavanje potrebno je još oko 200 hiljada evra. Dalje oslikavanje zavisi i od inspiracije i rešenja koje nalazi sam slikar, Radan Radojlović iz Ćuprije, a koji je već pokazao da ima osećaj za prostor, jer za ovaj najkomplikovaniji deo koji je naslikao našao fantastična rešenja. Duboko verujem da možemo imati poverenja u njegove slikarske sposobnosti i predloge“, naglasio je Mirković dodajući da u Svetom pismu piše „“Ako želite da poznate ljude, poznaćete ih po njihovim delima”.

PressLider / Marina Trmčić

Foto: PressLider / D. Radišić Lejča

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.