AKTIVIZAM UČENIČKOG PARLAMENTA

Активизам чланова Ученичког парламента

.

Креативност, интерактивност и динамичност су одлике које чине наставу и школски живот успешним. На почетку часа и овог Осмог марта наставници су заузели места у последњим клупама док су ученици преузели улогу наставника. Ученици су се одлично снашли, добро се припремили, часови су били свима изузетно занимљиви.

Од тренутка оснивања Ученички парламент ОШ „Душан Јерковић“ из Ужица веома је популаран, а укључио се у организацију и реализацију бројних пројеката који су анимирали велики број ученика школе. Чланови Парламента увек су пуни оригиналних идеја и спремни да учествују у свим акцијама.

Ученички парламент успешно реализује сада већ традиционалну акцију „Мењамо запослене“. Пројекат је замишљен тако да се Осмог марта на један дан замене улоге ученика, професорки и осталих радница школе. Предност одабира кога професора ће мењати имају чланови Парламента, а увек се пријаве и многи други ученици. Запослене раднице школе имају одмену која им макар мало олакша радни дан, а ученици опробавају нове улоге.

Ово је један од начина да ученици доживе школу као своју другу кућу, да заволе посао учитеља и наставника и да се ојача међусобно разумевање,“ напомиње координатор рада УП библиотекар- стручни сарадик Ана Дуковић.

Већина ученика видела је додатне одговорности пре као привилегију него као терет и сви су се потрудили да испуне очекивања. Свако се осетио тог 8. марта важним и цењеним, а то је добра прилика да ученици покажу своја знања и одговорност. Обављајући своје задатке тежили су да се истакну и да добро испуне све радне захтеве који су пред њима. Свим ученицима свидело се што су могли да се опробају било у у наставничкој, било и свим другим улогама радница у школи, и, поред наставе, мењали су и остале запослене – били су теткице, секретар, благајница, школскe библиотекарке, психолог, директорка.

Замена улога покренута је са сврхом јачања односа ученик – наставник, и циљ активости је да ученици разумеју своја права, али и обавезе, као и да се схвати и разуме углед, значај и сазнање о раду свих запослених у школи. Активност „Мењамо запослене“ налази се у Бази успешних примера ваннаставних активности ЗУОВ-а. (https://zuov.gov.rs/vannastavne-aktivnosti/ )

Мирјана Р. Пејовић

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *