Angolski prijatelji pod Suvoborom

Koštunići – U ovom selu na obroncima Suvobora i Ravne gore, nedavno je boravila jedanaestočlana vojna delegacija iz Angole na čijem čelu beše general Žeraldo Sašipengo Nundo, načelnik Generalštaba vojske te afričke zemlje.

Pošto su prethodno položili venac na spomenik Neznanom junaku, razgovarali sa kolegama u Generalštabu VS i Ministarstvu odbrane, posetili Muzej istorije Jugoslavije i Kuću cveća, bili na prijemu kod predsednika republike i na promociji najmlađih oficira VS (beše među njima i jedan angolski kadet), gosti se obreše u Koštunićima, piše Politika.

Svečano i zvanično otvaranje fabrike „Grab” (Foto S. Savović)
Svečano i zvanično otvaranje fabrike „Grab” (Foto S. Savović)

Dočekaše ih, sa pogačom i solju, radnici kompanije „Jomil” i njen predsednik general Jovan Čeković.

– Pozvao sam generala Nundu da otvori našu fabriku za proizvodnju organske hrane „Grab”. Prirodno je da to on učini, jer je fabrika izgrađena novcem koji smo zaradili u Angoli u proteklih pet godina saradnje, pre svega sa angolskim oružanim snagama. U okviru fabrike su pogoni za proizvodnju voćne rakije (šljiva, jabuka, kruška, kajsija i dunja), pekmeza, slatkog, džema i kompota (kajsija, jabuka, šljiva, malina, kupina, borovnica, aronija, jagoda, šipurak). Prošao je malo poduži period probnog rada u kom je 50 odsto proizvoda odlazilo za vojsku ove prijateljske zemlje, a tako će biti i odsad – obrazložio je Čeković.

Tokom svečanog otvaranja, sa crvenom trakom, general Nundo je istakao da je reč o proizvodima izuzetnog kvaliteta „koje smo mi u Angoli već probali”, a zatim hvalio saradnju sa „Jomilom“:

– Vaši stručnjaci su obnovili i osvežili dobar deo naoružanja kojim raspolažemo i danas smo mnogo spremniji da odgovorimo eventualnim izazovima. Posla za „Jomil” ima još, saradnju nastavljamo. Posebno smo zainteresovani da naši mladi inženjeri od iskusnih srpskih kolega nauče kako se modernizuju i održavaju sredstva za odbranu zemlje.

A šta je to što naši rade u Angoli, saznali smo iz drugih izvora. Remontuju se i modernizuju tenkovi T-55 i T-72, borbena vozila BTP-80 i BMP-2, samohodne haubice „gvozdika” i „akacija”, ruska vozila „ural”, „kamaz” i „uaz”, osposobljava se i osavremenjuje pešadijsko naoružanje.

Sve se dovodi u visok stepen borbene efikasnosti, a znatno je jeftinije od nabavke novih sredstava. Kompanija će nesebično pomoći da se i u samoj Angoli izgrade kapaciteti za proizvodnju minobacača kalibra 60, 80 i 120 mm, mina za ove bacače, podići će i fabriku municije za pešadijsko naoružanje, kao i fabriku zaštitne opreme.

Ali, ne ostaje se samo na tome. Rade se i projekti nekoliko rezidencijalnih naselja za vladu Angole, kao i turističkih centara, kojima je uzor ovaj u Koštunićima. Angola se ubrzano razvija i ima ambiciju da krene i u proizvodnju hrane. „Jomil” započinje sa fabrikom za proizvodnju kečapa, priprema otvaranje farmi i klanica za živinu i goveda, kao i fabrike za preradu voća i povrća.

Ima toga još u šta će biti uključene i druge firme iz Srbije (kraljevačka „Amiga”, „Planum” i još neke tamo već uveliko rade).

No, vratimo se nakratko u restoran Turističko-rekreativnog centra „Momčilo Čeković”, među goste i njihove domaćine. Ispostavilo se da su generali Čeković i Nundo rođeni istog meseca, prvi 11, a drugi 13. septembra.

Osoblje restorana je to nekako dokučilo i, na oproštajnoj večeri, iznenadilo ih rođendanskom tortom. Uz „tuš” prisutnog orkestra, Čeković je „oduvao” 70, a Nunda 64 svećice. Naravno, nije bilo toliko svećica, ali godina jeste. Veoma zadovoljni petodnevnom posetom Srbiji, a posebno, kako su istakli, Koštunićima, gosti su poleteti put Luande.

B. Lomović, Politika

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.