Atletska staza u Čačku dobija potpuno novi izgled

Posle višedecenijskog čekanja u četvrtak, 18. jula, započela je izgradnja potpuno nove atletske staze. Po rečima Miloša Stevanića, direktora SC “Mladost”, Čačak će dobiti sportski objekat kojim će se ponositi i na kome, ne samo da će čačanski atletičari dobiti vrhunske uslove za rad, a rekreativci mesto gde će uživati, će moći da se organizuju i značajna takmičenja.

Foto: Čačanski Glas

Vrednost investicije je 70 miliona dinara i radovi bi trebalo da traju 100 kalendarskih dana. Kompletno finansiranje pada na teret Grada i ono će biti izvršeno u dve budžetske godine. U ovoj je opredeljeno 30 miliona, a ostatak sredstava planiran je za narednu godinu. Nismo dobili nikakvu pomoć od Atletskog saveza Srbije, jer oni su dodeljivali sredstva po principu “završi započeto”, a pošto mi nismo ništa započeli kada su se sredstva opredeljivala nismo mogli ni da konkurišemo. Osim toga, i ministarstva privrede i turizma su raspisivala konkurse, ali izgradnja atletske staze za njih nije bila interesantna, pa je sve palo na teret grada – rekao je Stevanić.

Radovi obuhvataju kompletnu zamenu podloge, izgradnju novih zaletišta i pretvaranje terena za male sportove, koji su se nalazili unutar kruga staze, u prostor za atletska borilišta. Ostaće osam staza, a najkrupnija izmena biće premeštanje jame za stipl sa spoljne u unutrašnju stranu staze. Centralni deo ostaje travnat i biće uređen sistem za zalivanje. Predviđen je i deo na kome će, po potrebi, moći da budu postavljene i montažne tribine. Po završetku izgradnje staze biće urađeno i potpuno novo osvetlenje i za tu svrhu će morati da se izdvoje dodatna sredstva, jer u ovih 70 miliona nije uračunata nova rasveta. 

Istinski ljubitelji sporta i brojni korisnici atletske staze često su, sa pravom, negodovali zbog nekih nesavesnih sugrađana koji su na stazi vozili bicikle, rolere, a bilo i onih koji su kolicima vozili decu. Na novoj stazi to neće biti moguće, jer se time podlozi nanose oštećenja i samim tim ona postaje nebezbedna i nekvalitetna.

Od trenutka kada je bilo izvesno da će početi izgradnja staze mi smo počeli da razmišljamo o tome kako je zaštiti. Na bazenu je postavljen kontejner u čijem će jednom delu biti smešteno obezbeđenje, koje će 24 sata voditi računa o namenskom korišćenju staze. Moraćemo i da renoviramo ogradu, na kojoj bi bio samo jedan ulaz i tako bi lakše mogli da kontrolišemo ko ulazi – naveo je Stevanić šta je preduzeto i šta će morati još da se uradi kako bi zaštita objekta bila na najvišem nivou.

Kraj oktobra, za kada je planiran završetak radova, sa nestrpljenjem očekuju sjajni čačanski atletičari i mnogi ljubitelji trčanja, jer će svima njima san o kvalitetnoj stazi postati java. Sasvim je sigurno da će, kada ovaj objekat bude zasijao punim sjajem, mnogi poželeti da se bave “kraljicom sportova” i da će doprineti još boljim rezultatima naših atletičara.

Čačanski Glas

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.