Automatski lanseri za zaštitu useva zapadne Srbije

U poduhvate obnove i automatizacije radarskih i protivgradnih stanica, zarad efikasnije odbrane od nepogoda i zaštite useva, stupila je poslednjih godina Vlada Srbije i prilično toga je već obavljeno. A mediji upravo objavljuju da se sprema obnova Radarskog centra protivgradne zaštite Užice. Navode da je tender za izgradnju objekta ovog radarskog centra raspisao Republički hidrometeorološki zavod.

Radarski centar Užice, foto S.Jovičić

Ovaj posao, nema sumnje, od ključnog je značaja za protivgradnu zaštitu zapadne Srbije. Radarski centar Užice – o kome smo pisali maja 2019. kad je u njega udario grom, a iz centra su i tada uspeli da zaštite celo područje od opasnih gradonosnih oblaka – koristi ostarela tehnička sredstva, što ima uticaja na dejstva. Jer odavde izdaju komande za dejstvovanje ukupno 113 lansirnih protivgradnih stanica u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu.

Na Šehovom brdu iznad Užica smešten je taj radarski centar (prepoznatljiv po golemoj kugli koja im je, kažu, zaštita za radarsku antenu), odeljenje RHMZS. Tu zaposleni svih 24 sata radarom prate kretanje gradonosnih oblaka i čim se pojavi opasnost komanduju strelcima da rakete ispaljuju sa protivgradnih stanica. Šest zaposlenih boravi u centru neprekidno 15 dana i noći, pa ih na isti period smenjuje šest ostalih. U radnom objektu im je operativni deo sa vezama, uređajima i kompjuterima, ali i sobe, kuhinja i drugo što treba za duži boravak.

Pisali smo da raspoloživa tehnika u Radarskom centru Užice funkcioniše, mada je dotrajalost objekata i starost uređaja vidljiva: tu su davnašnji kompjuterski monitori, stari telefonski aparati, odavno korišćen nameštaj…Zaposleni se, međutim, ne žale, trudeći se da osnovnu delatnost odgovorno obave i da im strelci pravovremeno budu u pripravnosti kad usevima zapreti led iz oblaka. Udarni period rada im je sezona od polovine aprila do polovine oktobra.

A bolje i lakše biće s predstojećom tehnološkom modernizacijom i automatizacijom u ovom radarskom centru. Doznajemo, naime, da je urađena projektna dokumentacija za taj poduhvat, te da u narednoj godini počinje postavljanje 84 automatska lansera uglavnom na postojećim protivgradnim stanicama u ovom kraju. To će omogućiti da se komanda iz radarskog centra izvršava u sekundi, što uz drugo preduzeto označava važan tehnološki iskorak potreban ovdašnjem sistemu zaštite od grada i razvijenoj voćarsko-povrtarskoj poljoprivredi dva okruga.

(objavila “Politika“ autor Branko Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.