Bajka u cveću usred Užica

Kućicom brvnarom i cvetnim vrtom Užičanka Dragica Đoković oplemenila je prostor u centru Užica, gde je odgajila i stablo banane pet metara visoko

Cvećara Vivaldi u Užicu

Užice. – “Osmeh molim“, piše na vratima cvećare neobičnog izgleda “Vivaldi“ u centru Užica. To je jedna nevelika oslikana brvnara, kućica u cveću kako je zove njena vlasnica Dragica Cica Đoković. Žena nasmejana, što i od mušterija očekuje, svom poslu vrlo posvećena.

Dragica Đokovic (levo) u svojoj cvećari Vivaldi

Kažu Užičani za tu cvetnu brvnaru da je kutak lepote, boja i mirisa usred sivila asfalta i parkiranih vozila. Originalan ukras gradskog centra. Tu se odmah spazi da je svaki detalj, unutra i spolja, osmišljen i s umećem postavljen. Unutra bogatstvo cveća i ljubaznost osoblja. Osmeh ne kao fraza, nego životni moto i neminovan ishod susreta s cvetnom čarolijom.

Dragica Đokovic pred vratima svoje cvećare Vivaldi

Napolju oko cvećare, u do pre dve godine zapuštenom Radišića prolazu, sada je uređen šarolik vrt. Dragica je uz ostalo raznovrsno bilje – tu su perene otporne na zimu (podnose mraz i od -20), crvena šljiva, tuje, žalosni brest, saliks (ukrasna vrba), kao i ranije zasađeni stablo breze i medonosna evodija – posadila u ovom malenom vrtu i jednu bananu. Čije je razgranato stablo, ovde među soliterima u gradu okruženom planinama, pet metara izraslo. Živi tu ova banana već godinu i po i još se čekaju njeni plodovi. A biće ih, veruje vlasnica cvećare.

Dragica Đokovic kraj stabla banane u vrtu pored cvećare Vivaldi

Time je gradski prolaz ličnom inicijativom oplemenjen, kućica u cveću pažnju privlači. A Dragica je, uz to, zajedno sa suprugom dr Goranom Tošovićem, poznatim užičkim hirurgom, kod njihove kuće u naselju Mendino brdo stvorila cvetnu baštu za ponos. Proglašenu najlepšim užičkim dvorištem.

Dragica Đokovic u cvetnom dvorištu svoje kuće

– Svojom bezgraničnom ljubavlju prema cveću i neumornim radom, uz podršku i pomoć supruga Gorana, uspevam da ostvarim željeno. Ljubav je prvi uslov za sve, najvažnija energija koja me nosi u životu i u ovom poslu. A cveće, svojom lepotom i mirisima, trostruko vrati uloženupažnju. Smatram da ljubav, posvećenost i mnogo rada daju rezultat u svakom poslu – priča za “Magazin“ Dragica Đoković, rodom iz Ivanjice.

Kavaljeri vole ruže

– Užičani rado kupuju cveće. Muškarci su pravi kavaljeri, vole cvećem da iznenade voljenu osobu i bez naročitog povoda. Oni najčešće kupuju ruže i poljsko cveće, neretko i saksijsko. Užičanke najradije kupuju bukete poljskog cveća, sa više vrsta, vešto aranžirane. U cvećari mi u poslu pomažu moje vredne radnice Selena, Jelena i Dajana, mlade mame koje vole cveće kao i ja – kazuje Dragica Đoković, sada već baka, od ćerke Jelene ima unuka Stefana i unuku Teonu.

Dragica Đoković u dvorištu svoje kuće

Odrasla je ona u toj lepoj varoši na Moravici, potekla iz kuće gde su njeni (sada pokojni) majka Raša i otac Darko imali baštu i razvili joj ljubav prema cveću. Iz Ivanjice je i njen suprug Goran, njih dvoje su ljubav iz gimnazijskih dana. Ali život ih je posle te rane mladosti vodio različitim putevima.

Cvetno dvorište kuće Dragice Đoković

Dragica je došla u Užice s namerom da, talentovana za glumu od detinjstva, zaigra u užičkom pozorištu. Odlučila je, ipak, da završi Višu pedagošku školu (studirala potom i pedagogiju na Filozofskom fakultetu) te radila jedno vreme kao vaspitač. Ovde se udala, osnovala svoju porodicu, dobila ćerku Jelenu (koja je inženjer šumarstva) i sina Bojana (elektroničar po struci, posvećen cveću i cvećari koji će taj posao nastaviti).

Dragica Đoković u dvorištu svoje kuće

Dragici je devedesetih godina vlasnik užičke cvećare “Atrijum“ ponudio posao. – Na tu ponudu da radim u cvećari osetila sam leptiriće u stomaku, kakve oseća ko se prvi put zaljubi. Cveće sam uvek volela, taj posao me privlačio. U “Atrijumu“ sam otkrila sve tajne cveća, pravljenja aranžmana, rada s mušterijama. Reših da se oprobam sama u ovoj profesiji. Otvorila sam svoju cvećaru “Vivaldi“ 2000. godine. I to u neposrednoj blizini ove sadašnje kućice, u koju sam cvećaru preselila pre dve godine.

Plodovi iz kućne bašte Dragice Đoković

Svoj brak imao je i Goran po završenoj medicini, u njemu dva sina: Đorđa (sada stomatologa) i Damjana (hirurga koji je krenuo očevim stopama). No život je nepredvidiv: ni Dragici ni Goranu prvi brakovi se nisu održali. Sudbina ih je u Užicu, posle one gimnazijske ljubavi u Ivanjici, ponovo spojila, Od 2008. žive zajedno, skladno i srećno. Decu redovno okupljaju, svi zajedno se druže.

– Goran i ja smo zaista jedno za drugo, sa sličnim sklonostima. U cveću i on uživa. Nije mu teško ni kada se umoran od zahtevnih operacija vrati iz bolnice da mi pomogne oko cveća. Veoma voli košarku, predsednik je užičkog KK “Sloboda“ – kaže o suprugu Dragica, dok se doktor Goran slaže i dodaje: – Cveće me opušta, ulepšava život. Raduje me što je Dragica tako posvećena cveću i toj svojoj profesiji.

Gde se kriju Ivica i Marica

Užička cvetna brvnara zanimljiva je mnogima. – Svraćaju ne samo da kupe cveće, nego se i pred kućicom fotografišu. Strani turisti koji su se odmarali na Zlatiboru i u okolini takođe su navraćali, znatiželjni da vide šta je ovo. Organizovano su dolazila i deca iz vrtića. Slikali su se mališani pred kućicom u cveću. Misle da je bajka, tražili su patuljke, Ivicu i Maricu… – priča nam vlasnica cvećare, koja za svaki praznik i poseban povod originalno okiti i ulepša tu kućicu.

Užička kućica u cveću, cvećara Vivaldi

Priznaje njegova supruga da je Goranova zamisao bila da se napravi kućica brvnara u cveću i vrtom uredi zapušteni prolaz. Tu ideju je Dragica sprovela u delo. – Goran je osmislio kućicu i baštu u ovom prolazu, trudio se i da grad odobri uređenje ovog prostora na takav način. Gradska uprava nam je izašla u susret i to dozvolila. Brvnaru su umešno napravili majstori stolari iz Užica otac i sin Momčilo i Goran Udovičić. Uređen je i zid pored kućice, oslikan muralom koji je uradio mladi arhitekta Pavle Pavlović, naslikavši pticu koja hrani ptiće u gnezdu. Sada imamo jedinstvenu cvećaru u gradu i kutak koji ljude privlači – ponosna je vlasnica.

Voće iz kućne bašte Dragice Đoković

Njihov prvi cvetni raj je pored porodične kuće u naselju Mendino brdo, na periferiji grada. Tu, na 11 ari, imaju divno dvorište. Prvo su 2008. ovde posadili voće (domaće, ali i kivi, smokvu, bananu), potom i mnoge ukrasne biljke. Dve fontane spojene potokom i uređene prirodnim kamenom (donetim sa Drine i Zlatibora) ulepšavaju taj kućni vrt. Za njega su Dragica i Goran dobili gradsku nagradu za najleše dvorište u Užicu 2015. godine. Iza tog uspeha, ističe Dragica, stoji velika ljubav prema biljkama i svakodnevna briga o njima. U proleće posebno.

Užička kućica u cveću, cvećari Vivaldi

S tim što je cvećara u centru grada sada u prvom planu. Radi “Vivaldi“ neumorno, u sva četiri godišnja doba, kao kod kompozitora Vivaldija.

(Objavljeno u “Politikinom“ dodatku “Magazinu“, autor Branko Pejović, fotografije Slobodan Jovičić)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *