Bez tradicije nema najbolje pršute

Mačkat. – Za najbolju pršutu potrebno je domaće kvalitetno meso, dobro bukovo drvo za sušenje, tradicija i poseban zlatiborski vazduh. I to uz mesec dana sušenja mesa. Kao što su naši preci ovde radili vekovima.

Pobednik 20. Pršutijade Mitar Marić sa najboljom goveđom pršutom, foto: S.Jovičić

Ovako je na 20. “Pršutijadi“ u Mačkatu, otvorenoj na Svetog Trifuna koja ovde traje tokom vikenda, za naš list svoj provereni recept opisivao Mitar Marić (39), proizvođač suvomesnatih proizvoda iz ovog podzlatiborskog kraja. Njegova goveđa pršuta, vodeći proizvod za mesarsko “majstorsko pismo“, proglašena je najboljom na ovom jubilarnom sajmu. Kontrolu kvaliteta i ocenu izloženih proizvoda – a učestvuje 21 proizvođač – obavljao je “Jugoinspekt“.

Mariću je ovo prvenac za goveđu pršutu na “Pršutijadi“, prošle godine je bio prvi sa svinjskom pršutom i ovčijom steljom.

– U porodici sam četvrta generacija koja se bavi ovom proizvodnjom, umeće prenosimo s kolena na koleno. Razvio sam posao, imam novu klanicu i sušaru, robu prodajem na Zlatiboru, Tari, Divčibarama…Želja mi je i da dve moje ćerke, koje su sada male, ovaj porodični posao nastave kad odrastu – reče nam pobednik, dok su se oko njega tiskali posetioci da probaju i kupe najbolju pršutu.

Detalj sa 20. Prđutijade, foto: S. jovičić

Mada među učesnicima ima proizvođača iz više okolnih sela, Mačkaćani su, sudeći po stavu ocenjivača, pokazali da su bez premca u ovom poslu. Tako su iz ovog sela, pored Marića, i ostali ovogodišnji pobednici: najbolju svinjsku pršutu izložio je Radomir Šopalović, slaninu Dragoljub Šopalović, domaću kobasicu Ružica Stojanović, a ovčiju stelju Dušan Stojanović. Posebna zahvalnica pripala je Obradu Šopaloviću za zasluge u ustanovljavanju ove manifestacije pre dve decenije.

Ovu “Pršutijadu“ otvorio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, zahvalivši proizvođačima što čuvaju tu tradicionalnu proizvodnju, uz nadu da će uskoro doći dan kada će biti zaštićeno njeno geografsko poreklo i brendirani ovi proizvodi vrhunskog kvaliteta zarad udruženog izlaska malih proizvođača i na izvozna tržišta.

A primer odličnog izvoza i mogućnosti da se uspe Mačkaćanima daje ovdašnja kompanija “Zlatiborac“, koja revijalno učestvuje i na ovoj “Pršutijadi“ obeležavajući 135 godina tradicije porodice Stojanović (koja je vlasnik “Zlatiborca“) u toj proizvodnji. Po rečima generalnog direktora kompanije Dušana Kneževića, “Zlatiborac“ svoje proizvode sada izvozi u deset država, kako u EU tako i u evroazijske zemlje, s tim što se upravo približava i tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata. U poslednjih šest godina ova kompanija značajno je povećala obim posla, a time i broj zaposlenih sa 360 na 850.

Foto: S. Jovičić

I na ovoj “Pršutijadi“ pod sajamskom šatrom u crkvenoj porti ima mnoštvo posetilaca koji probaju, razgledaju i kupuju mesne proizvode sa krcatih drvenih tezgi. Kilogram goveđe pršute ovde se tokom sajma prodaje za 1.800 dinara, svinjske za 1,500, slanina je 900, kobasica 800 dinara. Prigodan kulturno-umetnički program započeli su mladi trubači pesmom “Zlatibore, moj zeleni bore“, a narodnom igrom obeležili mladi folklorci s Kosmeta, iz KUD-a “Kriva Reka“ iz Kosovske Kamenice.

(Objavila “Politika“, autor Branko Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *