Biblioteka obeležila Svetski dan deteta

Prikazivanjem pozorišne predstave za decu „Mravić đačić” Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” obeležila je Svetski dan deteta.

Ovaj dan se praznuje širom sveta 20. novembra, a povod tome je usvajanje najvažnijeg međunarodnog dokumenta u oblasti dečjih prava – Konvencije o pravima deteta. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je pre tačno 30 godina definisala celokupan korpus prava deteta među kojima su i građanska, politička, socijalna, zdravstvena prava, prava u oblasti kulture itd.

Bibliotekari Odeljenja za decu i mlade Ana Stanojević, Jelena Duković, Marijana Lazić i Nevena Petković su i ovog puta usmerile pažnju prisutne dece i vaspitača, ali i celokupne javnosti na činjenicu da u Biblioteci svako dete ostvaruje univerzalno pravo svakog čoveka – pravo na knjigu i informaciju.

One su najavile predstavu za decu „Mravić đačić” po tekstu Bogdana Paunovića koju izvode učenici 2. razreda OŠ „Dr Dragiša Mišović”: Pavle Anđelković, Anamarija Petrović, Vukašin Petković, Kalina Stanić, Vuk Milojković, Đorđe Vitorović, Lenka Ćirović, Dušan Jolović, Maša Popović, Marta Božanić, Đurđa Ranković, Vukašin Jović, Ognjen Tišma, David Rakić i Stefan Sekulić.

Zanimljivu scenografiju šumskog cvetnog proplanka na kome zuje i lepršaju odlično kostimirani likovi: mrav, bumbar, pčelica, zrikavac, svitac, cvrčak i dr. uradila je učiteljica Danijela Minić sa svojim učenicima.

Osim Svetskog dana deteta kao povoda za ovaj lep događaj, „Mravić đačić” je bio i nagrada mališanima PU „Radost”, učesnicima ovogodišnjeg kviza „Bibliogenijalci”.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *