Bibliotekari Gradske biblioteke na Međunarodnoj konferenciji

Čačak – Bibliotekari Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis” su učestvovali na Međunarodnoj naučnoj konferenciji Posebne zbirke u kontekstu zaštite kulturne baštine i kao podsticaj kulturnog razvoja, koja je u organizaciji Narodne biblioteke Srbije okupila stručnjake iz čitave Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.

Cilj trodnevne Konferencije, koja se održava povodom sedamdesetogodišnjice osnivanja Odeljenja posebnih fondova NBS, je promovisanje razvoja, unapređenja i značaja posebnih zbirki koje zbog svojih specifičnosti imaju važno mesto u baštinjenju i razvoju kulture.

Drugog dana Konferencije, 3. oktobra, Olivera Nedeljković i Tijana Bežanić, bibliotekari Zavičajnog odeljenja čačanske Biblioteke, predstavili su dragocenu, izuzetno bogatu i tematski veoma raznovrsnu zbirku razglednica, dopisnih karata i čestitki koja je deo Biblioteke celine Jovana Davidovića. Nju čine 3.354 jedinice ove vrste neknjižne građe, koja je s obzirom na motive sa aversnih strana, razvrstana u više tematskih celina: istaknute istorijske ličnosti, državnici, umetnici, predstavnici evropskih dinastija, pripadnici različitih društvenih pokreta, znameniti događaji iz prošlosti, reprodukcije umetničkih dela.

Najobimniji segment ove kolekcije čine topografske razglednice štampane krajem 19. i u prvoj polovini 20. veka, koje danas imaju vrednost autentičnih vizuelnih istorijskih izvora za istraživanje kulturne prošlosti preko 110 naselja i turističkih znamenitosti bivše Jugoslavije. U radu je ukazano na značaj bibliografske obrade i digitalizacije, koja je vid zaštite i prezentacije ovog segmenta kulturnog nasleđa. Povećanom vidljivošću u elektronskom katalogu i univerzalnom dostupnošću ove raritetne bibliotečke građe u elektronskom obliku, otvara se obilje mogućnosti za njeno publikovanje i saradnju čačanske Biblioteke sa institucijama iz čitavog regiona.

U okviru panel diskusije na engleskom jeziku, posvećene temi veb arhiviranja, direktor Biblioteke dr Bogdan Trifunović je u ulozi moderatora vodio panel, tokom koga su svoja iskustva i projekte predstavili stručnjaci Narodne biblioteke Srbije, Nacionalne i univerzitetske knjižnice u Zagrebu, Britanske biblioteke, Međunarodnog konzorcijuma za očuvanje sadržaja na internetu (IIPC). Tokom vrlo žive diskusije učesnici su govorili o godinama rada na čuvanju vrednih sadržaja sa interneta, kao što su veb sajtovi, blogovi, slikovni, audio i video zapisi. Tokom diskusije istaknuto je i da je Biblioteka u Čačku kao prva u Srbiji 2009. godine započela arhiviranje u digitalnom obliku veb sajtova koji su bili prepoznati kao važni za čuvanje kulturne baštine Čačka i okoline.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *