Bitka za znanje: ČAČAK prvi put domaćin MLADIM talentima

Čačak – Čačak će u subotu 2. juna prvi put biti domaćin Republičkog takmičenja mladih talenata koje se održava u organizaciji Regionalnog centra za mlade talente.

ILUSTRACIJA

Pravo učešća je izborilo oko 400 đaka iz cele Srbije. Profesor Svetislav Marković, direktor Regionalnog centra za talente, kaže da će se talentovana deca VII i VIII razreda osnovne i sva četiri razreda srednje škole, takmičiti u 12 naučnih disciplina.

– Takmičenja će biti održana na Agronomskom fakultetu i na Fakultetu tehničkih nauka. Discipline su matematika, fizika, hemija, biologija, geografija, istorija, srpski jezik, književnost, engleski jezik, informatika, zaštita životne sredine i psihologija.

Svečano otvaranje je u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka u subotu u 10.00 sati, testiranje počinje u 10.30, odbrana radova u 12.30, nakon toga se sabiraju bodovi, tako da se nadam da ćemo do 18.00 časova imati kompletne rezultate, rekao je profesor Marković.

Testove sastavljali čačanski profesori

Takmičenje je organizovano u saradnji sa eminentnim čačanskim profesorima.

– Ovo je veliki izazov za naš Regionalni centar i s obzirom na to da smo prvi put domaćin trudimo se da takmičenje organizujemo što bolje uz saradnju fakulteta i škola. Testove su sastavljali eminentni profesori iz Čačka, a članovi komisije koja ocenjuje radove su takođe Čačani što me posebno čini srećnim i ponosnim. Ono što treba istaći je da se ova takmičenja talentovanih đaka znatno razlikuju u odnosu na ona u kojima inače učestvuju, jer se ovde 50% bodova prikuplja rešavanjem testova, a 50% na osnovu istraživačkih radova koji su učenici napisali i koje će predstaviti komisiji. Velikije značaj u tome što se ta deca uključuju da rade konstantno. Za razliku, recimo,od Petnice i tog prinicpa gde se radi sedam dana godišnje, ovde se radi 12 meseci i na taj način se stiču navike da se permanentno istražuje, da se pišu radovi itd.

Dženarika info

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.