Buđenje „Čigote“ uz postkovid program

Zlatibor. – Budi se i kreće s novim poduhvatom zlatiborska Specijalna bolnica „Čigota“, decenijama na dobrom glasu po radu i opremljenosti, ali pominjana u javnosti početkom ove godine po problemima u poslovanju. Sada su ovde, kao nekad kad su prvi stupili u program za mršavljenje “Čigota“ (potom opšteprihvaćen), otpočeli novi program “Postkovid Čigota oporavak“. Da u vreme pandemije kovida i nedoumica izlečenih kako da se što pre vrate u normalu, stručno pomognu onima koji se oporavljaju nakon preležanog virusa.

Specijalna bolnica Čigota, foto S.Jovičić

Program je, ističu, namenjen svim pacijentima koji su bili pozitivni na kovid-19, i to najmanje dve-tri nedelje nakon njihovog otpusta iz bolnice ili ambulantnog lečenja. S tim što je naglašeno da program ne mogu koristiti oni u aktivnom procesu lečenja od ovog virusa.

– Pacijenti koji se oporavljaju nakon preležanog kovida-19 imaju različite simptome: zamor, gubitak mišićne snage i mase, poremećaje sna, glavobolju, vrtoglavicu, otežano disanje i kašalj, poremećaje srčanog ritma, nivoa šećera u krvi, rada štitaste žlezde, kao i povećanje telesne mase, anksioznost i depresiju – navode u ovoj zdravstveno-turističkoj ustanovi.

Zato medicinske i druge mogućnosti “Čigote“ stavljaju u službu postkovid oporavka. Podsećamo da je ova specijalna bolnica poznata po vrednim rezultatima kod lečenja bolesti štitaste žlezde i metabolizma (za šta su ovde dolazili i pacijenti sa udaljenih kontinenata), po programu za mršavljenje kroz koji je za 31 godinu prošlo preko 50.000 korisnika, po modernoj medicinskoj opremi u kojoj je, uz ostalo, i najsavremeniji sistem za dijagnostiku oboljenja u nuklearnoj medicini “Spekt ce-te“ (prvi takav u zdravstvu Srbije), ali i po kvalitetnoj opremljenosti za turističku delatnost i aktivan odmor.

To omogućava da u okviru postkovid programa korisnicima tokom boravka (sedmica, dve ili tri) ovde budu urađene potrebne laboratorijske analize, specijalistički pregledi (internista, kardiolog, endokrinolog, fizijatar), EKG i ultrazvučna dijagnostika (eho abdomena, srca i štitaste žlezde), holter EKG-a, antropometrijsko merenje, uz konsultacije nutricioniste-dijetetičara i psihologa, kinezi i elektroterapije, šetnje u zlatiborskoj prirodi sa vežbama disanja, kao i smeštaj sa punim pansionom. Cene takvog paket aranžmana po osobi (na bazi dvokrevetne sobe) su 29.750 dinara (sedmodnevni), 56.000 (dvonedeljni) ili 78.750 (tronedeljni). Za boravak u periodu do 1. jula odobravaju popust od 10 odsto.

Specijalna bolnica Čigota, ulaz, foto S.Jovičić

Podsećamo da je u leto prošle godine “Čigota“ kratko (mesec dana) bila privremena kovid bolnica, te da je kasnije rukovodstvo ustanove iskazivalo zahvalnost predsedniku Srbije i Vladi Srbije na “ogromnoj podršci u procesu saniranja posledica i poteškoća poslovanja uzrokovanih pandemijom“. Sada ustanova novim započetim programom i drugim aktivnostima nastoji da nastavi rad ovde negovan decenijama.

(objavila “Politika“ autor B.Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.