Čačak kruna ocenjivanja svih takmičenja: Dodela priznanja učesnicima Smotre najboljih srpskih šljivovica

Čačak – Danas je u sali Instituta za voćarstvo u Čačku održana svečana dodela priznanja učesnicima Smotre najboljih srpskih šljivovica koje osmu godinu zaredom organizuje ova naučna ustanova.

Prikupljajući i ocenjujući pobedničke uzorke sa 11 sajmova tokom prethodne godine širom Srbije ocenjivačka komisija od devet članova na čijem čelu je bio  profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, dr Ninoslav Nikićević priznanje za najbolju šljivovu prepečenicu 2018. godine dodelila je profesoru Fakulteta tehničkih nauka u Čačku,  Milanu Plaziniću sa ocenom 18,79.

Profesor Fakulteta tehničkih nauka u Čačku  Milan Plazinić

“Nakon trideset godina bavljenja proizvodnjom rakije u svom domaćinstvu u Premeći ovo je prvi put da sam osvojio najbolju ocenu, osnosno 1. mesto na završnom takmičenju koje se održava u Srbiji, što je izuzetno veliki uspeh i čast. Moram da naglasim da su prvih deset ravnopravne rakije, nijanse su u pitanju i svaka od njih je mogla da ponese ovu laskavu titulu. Rakija koja je pobedila je mešavina starih sorti šljiva, najviše požegače, u tragovima dragačice i crvene ranke, a u buretu je provela 15 godina”, rekao je Plazinić dodajući da je kraljica svih rakija, rakija od šljiva.

Profesor Plazinić je istakao da u svom podrumu ima rakiju koja leži u buretu od 1997. godine koja još uvek nije iznošena na tržište.

Direktor Instituta za voćarstvo dr Milan Lukić

Direktor Instituta za voćarstvo Čačak dr Milan Lukić izrazio je svoje zadovoljstvo što se ova manifestacija održala i održava u Institutu.

“Želeo bih da se zahvalim gradu Čačku koji je finansijski podržao ovu manifestaciju i da istaknem da je ova manifestacija prevazišla okvire jednog grada, koji je poznat po proizvodnji srpske šljivovice. Naša ideja je da u narednom periodu usmerimo sve snage da sa nadležnim Ministarstvom razgovaramo i o finansijskoj, ali i svakoj drugoj marketinškoj podršci. Ovde se ne radi samo o rakiji kao alkoholnom piću, već kao jednom značajnom srpskom brendu”, kazao je Lukić.

Stanimir Minić (drugi sleva) pored svoje unuke Jovane Novaković

Šampion kvaliteta na većini takmičenja na našim prostorima koji poseduje više od 25 vrsta voćnih rakija je domaćinstvo Stanimira Minića iz Donje Trepče koji je sa svojom unukom Jovanom Novaković osvojio treće mesto sa ocenom 18,76.

“Posle završenog fakulteta i prilike da ostanem u Beogradu, ipak sam se odlučila za porodični biznis, našu malu porodičnu proizvodnju i vratila sam se u Čačak kako bih zajedno sa dedom radila na proširenju i što većem unapređenju proizvodnje rakije”, ponosno je istakla Jovana Novaković.

Prema rečima Stanimira Minića iz Donje Trepče rakije iz njihovog domaćinstva su pobeđivale u Osečini, Topoli, Novom Sadu, Baljevcu…

“Svih prvih pet ili deset rakija su pobednici, jer su u pitanju vrlo male nijanse koje tehnolozi nazivaju “trenutak”. Sve su to odlične rakije koje mogu biti pobednici”, kaže Minić.

Profesor Branko Popović

Ispred Instituta za voćarstvo uloga domaćina pripala je profesoru Branku Popoviću.

„Tokom ovih osam godian uspeli smo da srpsku šljivovicu vratimo u naše restorane, povratimo poverenje potrošača u njen kvalitet. Sa te strane smo izuzetno zadovoljni jer smo pospešili razvoj šljivarstva donekle. Razmišlja se i o tome da se neka veća količine šljivove rakije plasira na inostrana tržišta, a svesni smo koliko to znači za privredu naše zemlje. Ove godine je učestvovao 51 uzorak, to su rakije sa 11 regionalnih smotri, uzeti su najbolji od najboljih. Dodeljeno je oko 20 zlatnih medalja, ali i one šljivovice ispod nivoa odakle se dodeljuju zlatne medalje su odličnog kvaliteta, ali neki sitni tehnološki momenti odlučuju o tome da li će rakija zaista biti vrhunskog ili odličnog, odnosno prosečnog kvaliteta”, naglašava Popović.

Ninioslav Nikićević (prvi sleva) sa pobednikom i direktorom Instituta

Kao kaže predsednik komisije dr Ninoslav Nikićević kvalitet šljivovih prepečinica na području Srbije ide uzlaznim putem.

“Čačak je kruna ocenjivanja svih takmičenja, festivala, sipozijuma u Srbiji, a od iduće godine će početi da se takmiče i najbolje šljive prepečenice iz Republike Srpske iz Mrkonjić Grada. Ja sam više nego zadovoljan. Ove godine je bio najbolji kvalitet šljivovice, malo smo i pooštrili kriterijum, i na neki način svi učesnici su pobednici”, ističe Nikićević.

PressLider / Marina Trmčić

Foto: PressLider / D. Radišić Lejča

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.