Čačanski bibliotekar Marija Radulović u studijskoj poseti Briselu

Marija Radulović

Čačak – Marija Radulović, bibliotekar za kulturno-prosvetnu delatnost i medije, zaposlena u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis” u Čačku bila je deo grupe koja je krajem marta 2017. godine boravila u studijskoj poseti Briselu, saopšteno je iz ove ustanove.

Ukupno dvanaest bibliotekara javnih biblioteka iz Srbije, koje su članice EUteka mreže, izabrano je na konkursu i imalo je priliku da putuje u Brisel zahvaljujući projektu koji je finansirala Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Osim posete Misiji Republike Srbije pri Evropskoj uniji i institucijama EU (Evropskom parlamentu, Evropskoj komisiji, Savetu ministara Evropske unije) mnogobrojnim odslušanim prezentacijama i direktnom kontaktu, za bibliotekare je od neprocenjivog značaja bila poseta briselskim istraživačkim centrima i bibliotekama: Generalnom direktoratu za usluge parlamentarnog istraživanja, Biblioteci i istraživačkom centru Evropske komisije, Biblioteci Saveta Evropske unije kao i Biblioteci Solvay. Ove specijalne biblioteke raspolažu štampanim kolekcijama, elektronskim izvorima kao i e-arhivama u otvorenom pristupu najviše iz oblasti ekonomije, prava, sociologije, zaštite životne sredine, istorije EU itd, a njihovi korisnici su uglavnom studenti, mladi istraživači, činovnici Evropske unije kao i svi drugi zainteresovani građani. Učesnici studijskog putovanja imali su priliku da posete i novootvorenu Biblioteku Muntpunt, najveću od 19 briselskih javnih biblioteka kao i Program 2020, mesto gde se razvijaju nove ideje za javne biblioteke.

Studijsko putovanje u Brisel bila je odlična prilika za dodatno stručno usavršavanje bibliotekara, bolji uvid u rad evropskih institucija kulture, umrežavanje sa kolegama, širenje znanja i ideja. Uvid u način funkcionisanja briselskih biblioteka, njihovi knjižni fondovi, izvori, arhive i usluge koje pružaju korisnicima bibliotekarima je bio inspirativan i sigurno će pozitivno uticati na kvalitet rada biblioteka u Srbiji, a možda i stvoriti priliku za saradnju sa partnerima iz Evropske unije.

Jedna misao o “Čačanski bibliotekar Marija Radulović u studijskoj poseti Briselu

  • 6. aprila 2017. at 00:06
    Permalink

    Cestitamooo! Bravo za Mariju

    Reply

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.