Čačanski bibliotekari na IFLA konferenciji u Poljskoj

Čačak – Međunarodna federacija bibliotečkih udruženja i institucija (IFLA) jednom godišnje organizuje konferenciju koja okupi veliki broj bibliotekara iz celog sveta, na kojoj se razmenjuje iskustvo i kreativne ideje, ali i čuje globalni glas profesije.

Na 83. generalnoj IFLA konferenciji koja je ove godine održana u poljskom gradu Vroclavu od 19. do 25. avgusta učestvovali su i predstavnici Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“, dr Bogdan Trifunović, direktor ustanove i predsednik Bibliotekarskog društva Srbije i bibliotekar za kulturno-prosvetnu delatnost Marija Radulović. Tema ovogodišnje konferencije kojoj je prisustvovalo preko 3.500 učesnika iz više od 120 zemalja bila je „Biblioteke. Solidarnost. Društvo.“

Dr Bogdan Trifunović je ispred Centra za digitalizaciju Gradske biblioteke u Čačku govorio o temi dugoročnog čuvanja digitalizovane kulturne baštine. Trifunović je svoj rad pod naslovom „Libraries Preserving GLAM Collections: could we sustain needs and address growth at the same time?“ izložio u okviru Sesije 210 83. IFLA Kongresa u Vroclavu, koji je IFLA organizovala u okviru svog strateškog programa za očuvanje i konzervaciju (IFLA PAC). Rad je objavljen na engleskom jeziku na sajtu IFLA u junu 2017. godine.

Na primeru rada Biblioteke i Centra za digitalizaciju prethodnih deset godina pokazano je kako mala ustanova kulture, uz pravilna ulaganja i stratešku okrenutost poslovima digitalizacije lokalne kulturne baštine, može da postigne izuzetne rezultate na tom polju. Štaviše, kroz izgradnju kapaciteta za dugoročno čuvanje digitalizovane zavičajne građe, u vidu knjiga, novina, časopisa, fotografija, plakata, audio i video građe, Centar za digitalizaciju se od 2008. godine pozicionirao kao vodeća organizaciona jedinica u Moravičkom okrugu za digitalizaciju i digitalnu zaštitu kulturnog nasleđa ovog dela Srbije, koja je u mogućnosti da pruži usluge digitalizacije najraznovrsnije građe partnerima iz oblasti kulture, nauke, administracije ili privrede. U okviru teme Bogdan Trifunović je predstavio i projekat nove zgrade Biblioteke u Čačku, u kojoj će nakon 2018. godine svoje mesto imati i moderan Centar za digitalizaciju, u sopstvenim kancelarijama sa značajno uvećanim prostornim kapacitetima za rad.

Marija Radulović je izlagala poster na temu „Book Installation for E-generation: Linking Young Readers and Books through Modern Technologies“ u okviru dvodnevne Poster sesije. Rad je predstavio veoma uspešan projekat Gradske biblioteke „Knjižne instalacije za e-generacije“ koji je zasnovan na inovativnoj praksi upotrebe digitalnog oruđa u radu sa mladima, a realizovan je 2016. godine. Pozitivno iskustvo čačanske Biblioteke u povezivanju mladih korisnika sa knjigom, fokusiranost na razvijanje novih bibliotečkih usluga za mlade u digitalnom svetu, metodologija, rezultati projekta i zaključci prikazani su tekstualno, putem fotografija i video materijala.

Učešće predstavnika Biblioteke na IFLA konferenciji u Poljskoj finansijski je podržala Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“, Grad Čačak i Bibliotekarsko društvo Srbije koje je omogućilo besplatan prevoz. Naime, čačanski bibliotekari su bili deo tima BDS koji su autobusom krenuli put Vroclava i IFLA Kongresa, u okviru akcije „Bibliotekari na putu: 1000 kilometara = 1000 ideja“. Tokom puta bibliotekari su posetiti niz biblioteka u Poljskoj, Slovačkoj i Češkoj Republici: Moravsku biblioteku u Brnu (Češka), Okružnu biblioteku u Opolu (Poljska), Šlesku biblioteku u Katovicama (Poljska),Univerzitetsku biblioteku u Bratislavi (Slovačka) i više javnih biblioteka u Vroclavu (Poljska).

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *