Čari Zlatara za zdrav i aktivan odmor

Nova Varoš – Planinska lepotica Zlatar privukla je mnoge turiste i u minuloj sezoni. Prelepa priroda sa opojnim vazduhom i duge staze za šetnje duž ove planine pokazali su se kao idealno mesto za zdrav i aktivan odmor u vreme epidemije.

 

Dobroj poseti pogoduje što se, uz poznate hotele, ovde poslednjih godina podižu i drugi objekti za smeštaj gostiju, uglavnom vile sa restoranima čiji broj se stalno povećava. U Turističkoj organizaciji „Zlatar“ ističu da su to moderni objekti, napravljeni u planinskom stilu, čime se gostima omogućava blizak kontakt s prirodom. Mahom su smešteni na lokaciji „Babića brdo“ u blizini skijaških terena na Zlataru. Imaju svoje restorane i nadmeću se u što boljoj pripremi lokalnih specijaliteta. Ti restorani otvoreni su ne samo za smeštene u ovim vilama, nego i za tranzitne goste.

 

Veliki broj noćenja ostvaren je letos na području Turističke organizacije ‘’Zlatar’’, posebno u špicu sezone (jul i avgust). I to posetom domaćih turista, jer je stranaca (prošle godine veoma prisutnih) zbog globalnog problema i zatvorenih granica ovog puta bilo u neznatnom broju.

 

S obzirom da u turističkoj tražnji sve više dolaze do izražaja individualni zahtevi turista (posebna interesovanja), šansu u ovo vreme dobija turizam na selu. Nedovoljno razvijena seoska područja, s tradicionalnom poljoprivrednom proizvodnjom, postaju atraktivna za turiste. Oni dolaze na selo obično u želji za boravkom u očuvanoj životnoj sredini, u potrazi za osećajem slobode, autentičnosti i tradicije, sa željom za rekreacijom. Tako je u zlatarskom kraju u domaćinstvima sela Akmačići, Drmanovići, Radijevići, Radoinja, Rutoši, Vilovi, Vraneši i Jasenovo u ponudi oko 800 kreveta različitih kategorija. Tu su se proteklog leta odmarali gosti iz raznih gradova.

Usled povećanog interesovanja turista za ovaj vid odmora, u cilju razvoja seoskog turizma opštine Nova Varoš, Turistička organizacija „Zlatar“ uradila je kategorizaciju seoskih domaćinstava na teritoriji opštine. Boravak u prirodi ovog kraja pruža turistima mogućnosti za šetnju, planinarenje, rekreaciju, branje šumskih plodova i lekovitog bilja, bavljenje sportom, lovom, ribolovom, a za one koji pokažu interesovanje i obavljanje poljoprivrednih radova. U novovaroškim selima može se uživati u specijalitetima kao što su heljdovna pita, sir, paprike u pavlaci, kačamak, jagnjetina u kajmaku, uz rakiju od domaće šljive i kruške.

 

PressLider

Fotoarhiva TO Zlatar

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *