“Ćira“ na “osmici“ ove sezone prevezao 75.000 putnika

Mokra Gora – Redovna letnja sezona saobraćaja muzejsko-turističkog voza “Nostalgija“ na Šarganskoj osmici, otpočeta prvih dana aprila, završava se danas.

Voz cira pun putnika na Sarganskoj osmici, foto: S.Jovičić

Tokom nje bilo je, kao i prethodnih godina, izuzetno interesovanje domaćih i stranih ljubitelja železnice za vožnje “ćirom“ na toj uskoj turističkoj pruzi. Ukupno je u ovoj sezoni prevezeno oko 75.000 putnika, kažu u Muzejsko-turističkom kompleksu “Šarganska osmica“ u Mokroj Gori.

Od tog broja trećina su stranci, tako da mokrogorski kraj zahvaljujući železnici zadržava status jednog od najzanimljivijih područja za inostrane turiste u Srbiji. – Najviše nam je dolazilo gostiju iz Poljske, Nemačke,Austrije, Slovenije, Japana i drugih država. U odnosu na prethodne sezone u ovoj se povećao broj Kineza koji su dolazili grupno, kao i individualnih poseta turista iz Rusije – napominje Aleksandra Milutinović, glavna organizatorka u Muzejsko-turističkom kompleksu “Šarganska osmica“.

Pored poznatih vožnji “ćirom“ na ustaljenoj relaciji Mokra Gora-Šargan Vitasi-Mokra Gora, voz je u ovoj sezoni odavde povremeno saobraćao i preko državne granice sa BiH, sve do Višegrada i natrag. Organizovane su, istina, samo četiri takve vožnje, zbog ograničenih tehničkih mogućnosti, ali je važno da je oživela rzavsko-drinska železnica kojom jedno vreme “ćira“ nije saobraćao zbog radova na tom delu uske pruge. Namere su da narednih sezona na višegradskom pravcu bude povećan broj polazaka.

I mada se redovna sezona vožnji završava, šarganska muzejska železnica neće sasvim stati ni u narednim mesecima. Najpre će biti organizovane pojedine vanredne vožnje tokom novembra, poput one koju godinama praktikuju zaposleni nemačke kompanije “BASF“. Već u decembru otpočinje redovna zimska sezona vožnji, kada će “ćira“ i u snežnom ambijentu saobraćati od Mokre Gore do stanice Jatare.

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.