,,ČITAM I ZNAM,, KVIZ ZNANJA U ZABLAĆU

Knjigolovci ulovili prvo mesto

Gradska biblioteka Čačak u saradnji sa OŠ „Vladislav Petković Disˮ organizovala je kviz za osnovce pod naslovom „Čitam i znam!ˮ u četvrtak, 21. aprila u Zablaću. Kviz je obuhvatao pitanja iz oblasti književnosti i gramatike srpskog jezika, a time je ujedno obeležen 23. april, Međunarodni dan knjige i autorskih prava.
Na sastancima bibliotečke sekcije, za koju su zajednički zadužene Škola i ogranak Biblioteke u Zablaću, nastala je ideja o organizovanju kviza koji bi uključio i druge škole. Ovoga puta u goste je pozvana OŠ „22. Decembarˮ iz Donje Trepče i njihova bibliotečka sekcija koju vodi prof. Dejan Slavković s obzirom na to da oni vrlo često posećuju ogranak u Zablaću.
Koliko su vredno čitali obaveznu lektiru, ali i aktuelne domaće i strane naslove za mlade pokazali su takmičari četiri ekipe koje su činili učenici viših razreda ovih dveju škola. Koplja su ukrstile gostujuće ekipe „Knjigolovciˮ i „Kefalicaˮ sa ekipama domaćinima „Nirvanaˮ i „Pesma bez rečiˮ. Vredni „Knjigolovciˮ su se takmičili u sastavu Sandra Gojković, Ivana Ćirović, Sofija Drobnjak i Maša Urošević, dok su „Kefalicuˮ predstavljali Igor Kubat, Anđela Paunović, Sandra Urošević i Danica Gojković. Svoje znanje u ekipi „Nirvanaˮ pokazali su Irena Drobnjak, Lina Ilić, Maša Miković i Anja Ognjenović, dok su to u „Pesmi bez rečiˮ učinili učenici Jovana Paunović, Nađa Joksić, Sofija Delević i Nikola Popović.
Najviši nivo znanja iz književnosti i najbolje poznavanje gramatike kao i brzinu i snalažljivost pri rešavanju zadataka u igrama „spojniceˮ i „asocijacijeˮ pokazala je ekipa „Knjigolovacaˮ iz Donje Trepče koja je osvojila prvo mesto. Odmah za njima bila je ekipa „Nirvanaˮ iz Zablaća koja je osvojila drugo mesto. Treće i četvrto mesto pripalo je ekipama „Kefalicaˮ i „Pesma bez rečiˮ.
Knjige prvonagrađenima i diplome svim takmičarima uručila je moderator programa Zorica Đaković, profesor srpskog jezika i književnosti iz škole domaćina. Ona je uz bibliotekare Gradske biblioteke Dubravku Ilić i Vladimira Simića učestvovala u nastanku kviza. Tehničku podršku u realizaciji kviza pružio je bibliotekar Aleksandar Vukajlović.
Podršku takmičarima i organizatoru pružile su najpre Slađana Parezanović, načelnik ŠU Čačak koja je uputila pozdravnu reč i kazala da bi ovakav kviz mogao biti organizovan i u drugim školama u Okrugu jer je značajan podsticaj mladima da čitaju, osvajaju znanje i neguju lepu reč.
Takmičenju koje je izazvalo veliko interesovanje prisustvovali su i Rada Karanac, prosvetni savetnik ŠU Čačak, direktori škola Vesna Urošević (Donja Trepča), Milijan Paunović (Zablaće), direktor Gradske biblioteke dr Bogdan Trifunović, kao i učenici i nastavnici obe škole.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *