Da li vam fali Duško Radović? Meni – i te kako

Tada sam imao skoro 17 godina i smrt nisam shvatao previše ozbiljno. Iza mene su odavno ostale senke moje bake, njeno sviranje klavira i smrt „najvećeg sina svih naših naroda i narodnosti“. Život me je štedeo od neprijatnih stvari. Bio je raspust, provodio sam ga na nekoj istraživačkoj akciji i uživao u svemu onome što mi je život u to vreme pružao.

dusko_radovicpresss

Već tada rešio sam da za život zarađujem pisanjem, ali nisam bio siguran da li ću se zabiti u neku redakciju ili biti „ludi kreativac“ koji juri izdavače za svoje romane, novele, kratke priče i pesme. Jedno je sigurno: Bio sam previše zelen da bih pisao aforizme, ali sam zato voleo redovno da slušam najvećeg majstora tog zanata, Duška Radovića.

Delom i zbog lokal-patriotizma, jer je poreklom, po ocu, bio Čačanin, a rodio se u Nišu, u kom i danas živi moj ujak sa svojom porodicom. Mnogo mi je važnije bilo što je isti taj Duško Radović bio pravi Beograđanin. A dođoš. I te kakav.

A onda me je stigla vest da Duška više nema. Da je umro. U tom trenutku sevnula mi je jedna njegova rečenica koja je tada bila gotovo bogohulna, pogotovo u školi u kojoj ste u to vreme imali Marksizam kao predmet: „Biti marksist ima smisla samo ako niste pametni.“

Divan je bio taj Duško Radović. Namrgođen kao njegov „Strašan lav“. A zapravo – mekan. Ranjiv. Zamišljen. Mudar. Jer – samo mudar čovek može da da tako kratku lekciju iz etike, časti, morala, (nazovite to kako god) kao što je to učinio on rečenicom „Vodite računa o svom prezimenu: ono će živeti duže od vas i odgovarati za sve gluposti i greške.“

Video je taj Duško Radović šta nas čeka. Još tada je sa 27. sprata Beograđanke, u emisiji „Beograde, dobro jutro“ rekao: „Naš grad se pretvorio u veliku čekaonicu. Svi čekamo lepše dane“. Da li možete da zamislite da danas čujete tako nešto u programu Studija B? Ja ne mogu.

Nekako baš u ovo vreme pre dve godine, svojoj kćerki sam prvi put pročitao – po mom mišljenju – najlepšu pesmu za decu Duška Radovića. I danas mi traži da je čitamo zajedno. I izgovaramo ono „plavi zec, čudni zec, jedini na svetu…“

Danas, više nego ikad, treba zapamtiti reči Duška Radovića:Svako ko poštuje sebe morao bi se truditi da govori samo ono što misli. Ta sloboda i to dostojanstvo nemaju cene. Nemojte se ugledati na one koji govore ono što se u datom trenutku najviše plaća“.

Danas je 32 godine od kako je Beograd siromašniji za jednog od najboljih Beograđana. A bio je dođoš. I te kakav.

Piše: Aleksandar Bećić, objavljeno u “KolUMnisti” 16.08.2016

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *