„Dani pastrmke“ održani u Ljubišu

Čajetina – Ljubiš je zlatiborsko planinsko selo gde se ljudi prvenstveno bave stočarstvom, a u poslednje vreme malinarstvom i turizmom. Pored toga u Ljubišu se uzgaja i kalifornijska pastrmka, te su MZ Ljubiš i opština Čajetina došli na ideju da promovišu kalifornijsku pastrmku, na taj način što su organizvali manifestaciju „Dani pastrmke“.

Ove godine,održano je treće po redu nadmetanje u pripremanju pastrmke, ali i prvo u pripremanju riblje čorbe. A sve to uz bogat kulturno umetnički program i sportska takmičenja. U seosko turističkom domaćinstvu „Kukanjac“ pripremana je riblja čorba.

„Pošto imamo pastrmske ribnjake, mi još u riblju čorbu dodajemo šaran, skušu i bele ribe, kako bi ta riblja čorba bila izuzetno dobra i kvalitetna“, kaže Mile Kukanjac, vlasnik seosko turističkog domaćinstva „Oaza Capo“.
Manifestaciju je otvorio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović.

 

„Želim da se zahvalim svima koji su prihvatili da učestvuju na ovom takmičenju i da održimo naša sela, da sačuvamo naše tradicionalne proizvode u LJubišu i da pokažemo da je pastrmka koja se ovde proizvodi visokog kvaliteta i da ljudi mogu tu ponudu proširiti na celu Srbiju, a da očuvamo sve ono što je srpska tradicija“, naglasio je Stamatović.
Udruženje proizvođača kalifornijske pastrmke „Ljubiška pastrmka“ i MZ Ljubiš organizatori su ove manifestacije.

„Pozivam sve ljude da i sledeće godine tradicionalno dođu kod nas u Ljubiš turistički i da napavno, probaju sve specijalitete od pastrmke“, kaže Milina Vesović, predsednik MZ Ljubiš.

Žiri u sastavu Milisav Nikolić, Bojana Božanić i Vladimir Petrović Pižon, u takmičenju u pripremanju pastrmke, doneo je sledeću odluku:
Prvo mesto – Terzići iz Ljubiša;
Drugo mesto – ekipa „Oval“ sa Zlatibora;
Treće mesto – ekipa „S koca i konopca“ iz Arilja.

„Osim, naravno, ukusa pastrmke, ove godine je žiri obraćao pažnju na to šta i kako se priprema, kako izgleda sam štand gde je bila pastrmka. Ja sam i ranije bila ovde i učestvovala u žiriranju i zaista, mislim da je kvalitet pripreme pastrmke sasvim sigurno mnogo bolji u odnosu na neki prethodni period“, kaže Bojana Božanić, član žirija.

„Nismo očekivali ovu, mogu reći, zaslužnu nagradu. U svemu ovome nisam učestvovala sama, već su mi pomagali otac, suprug, dever, jetrva, deca i ostali. Inače, mislim da je u pripremanju pastrmke i njenoj oceni presudan bio ukus dima koji je presudio, mislim na bukovo drvo“, kaže Olivera Terzić, koja je osvojila prvo mesto u pripremanju pastrmke.

Prvi put ove godine, održano je i takmičenje u pripremanju riblje čorbe, a pobedu je odnela ekipa „S koca i konopca“ iz Arilja.

„Kuvamo na svim takmičenjima, čisto iz ljubavi, razonode i druženja, jer to volimo. I evo, napravili smo ovde najbolju čorbu, treći smo bili u prženju pastrmke, a drugi po uređenju štanda“, kaže Ivan Čančarević, pobednik u pripremanju riblje čorbe.

Pokrovitelji manifestacije su opština Čajetina, TO Zlatibor, Sportski centar Čajetina i Zlatiborski eko agrar.

TO Zlatibor

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *