Deca pevaju u glas „Sačuvajmo našu planetu za nas”

Putujuća izložba „Život smeća” koja kroz umetničke fotografije velikog formata otkriva kako različiti otpaci utiču na životnu sredinu, otvorena je u utorak, 9. aprila na prvom spratu Odeljenja za decu i mlade Gradske biblioteke u Čačku.

Izložba je deo projekta „Karavan za klimu – Svi aktivni u borbi protiv klimatskih promena” koji realizuju Francuski institut u Srbiji i NVO Ambasadori održivog razvoja i životne sredine, a kojima se priključio Grad Čačak i Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis”.

Osim 13 panoa sa fotografijama Ane Batrićević koji prikazuju život smeća na najvećoj deponiji na teritoriji Beograda „Vinča” i u Centru za preradu smeća „Ada Huja”, projekat „Karavan za klimu” čini još nekoliko segmenata: interaktivni panoi, velika društvena igra „Ekomudrice” i radionice za decu čiji je cilj buđenje svesti o neophodnosti reciklaže, korišćenju obnovljivih izvora energije i onom osnovnom – da smeću nije mesto u prirodi.

Program je počeo „Eko-himnom” koju su otpevala deca iz vrtića „Zvončica” iz Mrčajevaca, a nakon toga publici se u ime Biblioteke kao domaćina obratio direktor ustanove, dr Bogdan Trifunović.

„Biblioteka je jedan od partnera u ciljevima održivog razvoja, među kojima je i ekologija te sa zadovoljstvom učestvujemo u otvaranju izložbe i radionicama koje će biti održane u narednim danima u našim prostorijama. Tu smo, kao ustanova, da vam pomognemo i pronađemo način kako da realizujete vaše ideje iz oblasti ekologije – zaštite životne sredine.”

Prisutnim mališanima i ostalim posetiocima obratila se i predsednica NVO Ambasadori održivog razvoja i životne sredine, Aleksandra Mladenović. „Verujem da se u vašim vrtićima i školama mnogo radi na pravljenju različitih predmeta od plastike, čepova, flaša i da se uči kako se sve može zaštiti i očuvati životna sredina. A šta sve može sa smećem da se uradi prikazaćemo na ovoj izložbi i radionicama koje ćemo održati. Reći ću vam da može mnogo toga da se učini na tom polju i da od neprijatelja koje zagađuje naše okruženje, pomoću reciklaže, smeće ne mora nužno biti problem zbog koga će naredne generacije trpeti velike posledice. U eko školama se uči kako bi trebalo da bude, a ne kako trenutno jeste.”

Izložbu je otvorio Dragan Nikolić, derektor JKP „Gradsko zelenilo”. „Pripala mi je izuzetna čast da vam se ispred Grada Čačka obratim, ali i posebno zahvalim Francuskom institutu i njihovom predanom radu, Ambasadorima održivog razvoja koji su našli model kako da ostvare saradnju i pravi način borbe u okviru eko škola u Srbiji. Zaštita životne sredine se tiče svih nas, a ne samo pojedinaca, zato svi moramo da se borimo za zdravije i bolje okruženje, a to zajedničim naporima možemo i postići. Da bi se i kultura i svaka oblast društva razvijala važno je staviti akcenat na očuvanje životne sredine, odnosno kulturu življenja.”

Program je završen recitalom na temu zaštite životne sredine koji su izvela deca iz vrtića „Pčelica” iz Slatine, „Dečji gaj” iz Trbušana i „Đurđevak” iz Prijevora, kao i učenici OŠ „Milica Pavlović” i OŠ „Sveti Sava”.

U sklopu „Karavana za klimu”, koji se u čačanskoj Biblioteci može videti do 23. aprila, najavljeno je održavanje 12 radionica za predškolce i učenike mlađih razreda koje će voditi eko-ambasadori Marijana Marković i Aleksandra Strugar.

PressLider / Biblioteka

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.