Deset godina rada Biblioteke u Kobis sistemu

Čačak – Gradska biblioteka „Vladislav Petković Disˮ ove godine obeležava deset godina rada u uzajamnoj COBISS bazi – Kooperativnom onlajn bibliografskom sistemu i servisima. Nakon zvaničnog potpisivanja Zapisnika sa VBS Centrom Narodne biblioteke Srbije 2010. godine, kojim su definisani svi fondovi Biblioteke, prešlo se na rad u ovom sistemu, a lisni katalozi i Biblio-baza koji su do tada korišćeni otišli su u istoriju. S ponosom možemo reći da korisnici kroz uzajamnu bazu putem interneta već jednu deceniju mogu pretraživati katalog bilo gde i bilo kada.

Skraćeni pregled prvih godina rada u COBISS bazi glasio bi otprilike ovako:
Za samo tri godine unet je celokupan knjižni fond Gradske biblioteke koji danas broji preko 150.000 monografskih publikacija čime je omogućeno da u potpunosti zaživi korisnička baza i da se od 2013. godine pređe na automatsko zaduživanje knjiga.

Korisnici i zaposleni su se, na obostrano zadovoljstvo, prilagođavali novim okolnostima. Radilo se s velikim entuzijazmom, neprestano, u obe smene uz ne tako brz internet i sa svega nekoliko COBISS priključaka uz istovremeni unos novih publikacija, čiji priliv nije posustajao. Kupovina knjiga, pokloni darodavaca, otkupi i rashodi rađeni su istovremeno sa unosom postojećeg fonda.

Biblioteka je do 2010. godine počivala na sistemu starih UDK brojeva. Istovremeno sa novom bazom prešlo se i na sistem novih UDK brojeva, prema kojima je formiran smeštaj knjiga po odeljenjima i izrađeni su šifrarnici neophodni za sve vrte statistika, značajnih za poslovanje ustanove.

Uprkos procesu promena u sistemu obrade građe čitaoci su sve vreme neometano koristili knjižni fond. U međuvremenu je COBISS2, čijim se „komandamaˮ za rad uveliko ovladalo, inoviran i usledio je prelazak na COBISS3 koji je zahtevao novo privikavanje i učenje, a od 2018. zaživela je i normativna baza.

Istrajno se radilo iz zapisa u zapis, preko polja i potpolja, od knjige do knjige, iz odeljenja u odeljenje, sve do legata i depoa Biblioteke.

Tokom proteklih deset godina odštampano je deset inventarskih knjiga u kojima se u proseku nalazi preko 60.000 novih naslova, nešto manje nego što broji današnji fond Pozajmnog odeljenja za odrase čitaoce. Na 60.000 knjiga je nalepljeno isto toliko COBISS nalepnica i zaštitnih folija, a na urađenim knjigama nalazi se i preko 500.000 ručno stavljenih pečata. Za svakom godinom ostaje registrator računa, statistika o načinima nabavke knjiga, rashodima, ukoričenim knjigama, zamenama i brojnim izveštajima.
Iako su čitaocima najčešće nepoznati, katalogizatori podsećaju da životni put knjige u bibliotekama počinje u njihovom odeljenju, a da su njihova imena vidljiva samo u vidu skraćenog potpisa na vrhu kataloškog zapisa. Iz ovoga je jasno da samo zaljubljenici u ovaj posao, koji je podložan stalnim novinama, izmenama i kritikama, u njemu mogu istrajati, jer samo jedno pogrešno slovo u naslovu ili pogrešan inventarski broj mogu knjigu odvesti u potpuni zaborav.

Tim katalogizatora sa ponosom, požrtvovano i aktivno učestvuje u obradi publikacija i na taj način daje vidljivost fondu čačanske Biblioteke. Podsećanjem na reči Milorada Vučkovića Braca, penzionisanog bibliotekara Narodne biblioteke Srbije, saradnika i učitelja može se zaključiti koliki je značaj ovog posla: „Uzajamni katalog oslikava naše znanje, odgovornost i organizovanost, kao i svest da učestvujemo u stvaranju podataka za opštu korist i da smo svi povezani na planetarnom nivou…ˮ

Press Lider / Biblioteka Čačak

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.