Digitalizovan čačanski list Sloboda

Digitalizovano
Digitalizovano 479 broja

Čačak – Kompanija „Sloboda“ A.D. iz Čačka je krajem 2015. godine privremeno ustupila svoju arhivsku građu (List Kompanije „Sloboda“ i oko 5.000 fotografija) Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis“ radi digitalizacije materijala. List kompanije „Sloboda“ izlazi u kontinuitetu od 1963. godine do danas, u početku dva puta mesečno, a potom ređe: kvartalno, šestomesečno ili jednom godišnje na četiri, šest ili osam strana. Do danas je objavljen 561 broj lista kompanije „Sloboda“ od čega je 479 dobilo svoj digitalni oblik zahvaljujući Centru za digitalizaciju čačanske Biblioteke. Da bi ova kolekcija bila kompletna potrebno je pronaći nedostajuće brojeve 1-7 iz 1963. godine, brojeve 103-150 iz 1972. i 493-516 od 1993 do 2001. godine kojih nema u arhivi fabrike. Ova građa je od neprocenjivog značaja za istoriju Grada, Zavičajni fond Gradske biblioteke i za „Slobodu“, piše na sajtu GB.

Ukupan broj skeniranih stranica novina koje su dobile svoj digitalni oblik je 3224, a trenutno je u toku digitalizacija foto arhive kompanije od osnivanja pa do danas: fotografije proslava velikih jubileja i značajnih događaja iz istorijata fabrike. Zavičajno odeljenje Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ će nakon digitalizacije ovu građu trajno čuvati u okviru svojih Digitalnih kolekcija i učiniti je mnogo vidiljivijom korisnicima na internetu.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.