Digitalno nasilje među učenicima: Prvo opomena, pa prijava MUP-u!

Ministarstvo prosvete obavestilo nastavnike i stručne saradnike o neophodnim merama u slučaju digitalnog nasilja među učenicima.

ILUSTRACIJA

Direktori srednjih i osnovih škola na teritoriji Srbije dobili su od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pismo, u kojem se nastavnicima i stručnim saradnicima napominje da posebnu pažnju obrate na „moguće neprimereno ponašanje učenika na platformama za učenje“.

Prosvetni radnici i svi koji učestvuju u onlajn predavanjima – dužni su da prekinu i spreče bilo kakav oblik digitalnog nasilja i neprimerenih komentara.

„Škola je u obavezi da obavesti roditelje učenika da obrate pažnju na sadržaje koje učenici postavljaju tokom procesa onlajn učenja, te da ih informiše da će neprimerno neprimerno ponašanjke učenika uticati na ocenu iz vladanja na kraju školske godine“, naglašeno je u ovaveštenju iz Ministarstva prosvete.

Nastavnici i stručni saradnici dobili su uput da sve učenike podsete na pravila ponašanja na onlajn platformama za učenje. Ujedno, dužni su da svaki prestup sankcionišu, obaveste roditelje i uklone sa platforme.

„Ukoliko škola ima saznanja o digitalnom nasilju između učenika, koje se nastavlja i pored informisanja roditelja i/ili predstavlja poseban rizik učenika/ke izložene nasilju, potrebno je da podnese prijavu nadleženom Ministarstvu unutrašnjih poslova i o tome izvesti nadležnu Školsku upravu“, piše u saopštenju koje je Ministarstvo prosvete dostavilo srednjim i osnovnim školama.

Mondo

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *