Disove pesničke svečanosti – tradicija koja obavezuje

Čačak – Na konferenciji za medije održanoj u Bibliokutku čačanske Biblioteke, saopštena je odluka da Disova nagrada za 2017. godinu pripada Zlati Kocić, pesnikinji, prevodiocu i esejisti iz Beograda.

Prof. dr Radivoje Mikić, predsednik žirija u čijem sastavu su radili i Nikola Vujičić i dr Jana Aleksić, obrazložio je odluku o izboru laureata 54. Disovog proleća, istakavši:

„Snažno oslonjena na folklorno-mitološku tradiciju, na jednoj strani, i iskustvo književne avangarde, na dugoj strani, Zlata Kocić je izgradila pesnički svet, čija je osnovna karakteristika duboka sakralizacija sveta i života“.

Ukazujući na pesnikinjin odnos prema jezičkom izrazu i artističke domete poezije Zlate Kocić, prof. dr Radivoje Mikić naglasio je kako je ovogodišnja dobitnica Disove nagrade ne samo jedinstvena pojava u savremenoj srpskoj književnosti, već i jedan od najboljih srpskih pesnika danas“.

Prisutnima su se potom obratili i Danijela Kovačević Mikić, predsednik Odbora Disovog proleća, podsećajući na značaj, tradiciju i obuhvatnost Disovih pesničkih svečanosti, i dr Bogdan Trifunović, direktor Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis”, koja duže od pola veka organizuje manifestaciju u čast pesnika čije ime nosi.

Tom prilikom javnost je upoznata sa veoma bogatim i sadržajnim programom ovogodišnjih Disovih svečanosti, koje su otvorene 10. marta, na dan rođenja Vladislava Petkovića, i trajaće do 26. maja kada će na završnoj svečanosti pesnikinji Zlati Kocić biti uručena Disova nagrada.

U toku narednih meseci, čačanska Biblioteka će, osim stogodišnjice smrti Vladislava Petkovića Disa, obeležiti i niz značajnih jubileja, objaviti vredne publikacije, pesničkom rečju povezati različita vremena i udaljene prostore kroz veliki broj dobro osmišljenih programa namenjenih različitim generacijama.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *