Dr Luković: Mnogi nose virus u sebi, a osećaju se dobro, oni su najgori sejači infekcije, zato MOLIM i APELUJEM na sve da stave maske

Čačak – Što se tiče epidemiološke situacije na terenu dr Mihailo Luković je rekao da smo kako i prošlog, tako i ovog vikenda imali poboljšanje.

Dr Mihailo Luković

„Subota i nedelja su po dinamici prilično dobri, ali to nije pravi odraz stanja. U subotu, 11. jula, u bolnici su imali 140, a u nedelju 144, dok je u petak bilo 130 ležećih pacijenata. Taj spori napredak od osam za tri dana nama puno znači, kako se bolnica ne bi brzo punila. Imali smo u petak 89 pregleda, u subotu 66, a u nedelju 58, što je jedna blaga silazna putanja. Prijema je u petak bilo 26, u subotu 12, dok je u nedelju hospitalizovano 10 pacijenata. Za ova tri dana ukupno je bilo 17 otpusta. Preminulih je u u petak bilo tri( 1948,1942 i 1975), u subotu dva (1942 i 1950), a u nedelju nismo imali smrtnog ishoda. Na respiratoru je u petak bilo 8, u subotu 8 i u nedelju 9. Prebačenih na tercijal za tri dana  je bilo 4“, objašnjava dr Luković.

Dom zdravlja Čačak, prema izveštaju,  u petak je imao 169 pregleda, subotu 106, a u nedelju 71.

„Mi ovaj broj koji prikazujemo iz Doma zdravlja je sve ono što se javi vezano za kovid i vodimo ih u bazi. U subotu je bilo 29 prvih pregleda, novih, to je ipak pritisak koji je znatno popustio“, kaže dr Luković.

On je rekao da se trenutno stanje što se tiče preminulih, svakog časa menja.

„ Trenutno je ukupno 17 premunilih, iz Ivanjice troje, iz Gornjeg Milanovca jedno, a iz Čačku 12 i sa današnjim jednim, ukupno 13 lica. Na merama samoizolacije na nivou okruga je 56, a u na nivou Čačku 36 osoba. Sve službe rade u punom kapacitetu“, ističe doktor.

On je naglasio da je prva opaska koju su imali na sastanku Kriznog štaba molba građanima da sve shvate jako ozbiljno

„Pre neki dan nam je došla žena pravo sa njive gde je je plastila i ona je preminula u bolnici gde joj je uzet kovid test koji je bio pozitivan. Zatim, žurka u jednom selu. Mladi se masovno okupljaju. Mi sa tim ne možemo da iazađemo na kraj. Vanredna situacija je uvedena pre osam dana i već imamo neki rezultat popuštanja broja obolelih, mada to neće ići tako brzo“, kazao je dr Luković.

On je nagovestio da se očekuje problem vezan za one koji dolaze iz Beograda, odnosno za studente koji će biti dodatni izvor infekcije.

„Maske treba da nose svi. Posebno zbog toga što mnogi nose virus u sebi, a osećaju se dobro, nemaju simptome i oni su najgori sejači infekcije. Zato molim i apelujem na sve da stave maske i drže distancu i samo pridržavanjem mera zaštite ćemo da pomognemo svima nama. Ako smo razumni ponašaćemo se kako treba, ako nismo šta ja tu mogu“, apelovao je dr Luković.

PressLider / Marina Trmčić

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.