Dr Sretenović: Sa dva negativna brisa i povoljnom kliničkom slikom pacijent ide kući

Sa najavom i početkom svih ovih infekcija sa koronavirusom i bolešću kovid 19 u Opštoj bolnici Čačak počeli smo ubrzane pripreme i ubrzanu reorganizaciju naših kadrova, kako prostornih, tako i ljudskih, koji nisu bili, baš, na nekom zadovoljavajućem nivou, ali od onoga što smo imali pokušali smo da napravimo najbolju moguću reorganizaciju, počeo ja današnje izlaganje direktor Opšte bolnice u Čačku dr Miroslav Sretenović.

“Kada je sve počelo odmah je došlo do zatvaranja bolnice, zabranjene su posete, ukinute su sve hladne operacije, prijemi su predodređeni samo za ona akutna stanja. Uz pomoć vojske smo zatvorili i bolnički krug, a uz pomoć Civilne zaštite urađena je kompletna dezinfekcija bolničkog kruga. Za ovih mesec dana u prijemno trijažnom centru do sada je prošlo 209 pacijenata, od toga je hospitalizovano 81, a uzorkovani su samo oni, hospitalizovani, pacijenti koji su imali kliničku sliku infekcije, tako da je paralelno sa prijemom urađeno i uzorkovanje. Od toga smo imali pozitivnih 34. Kod nekih se razvijala ozbiljnija klinička slika i u skladu sa tim imali smo i imamo dobru saradnju sa Kovid centrom u Kragujevcu i prema njima smo uputili 6 naših pacijenata, dok smo prema beogradskim uputili 17 pacijenata“, rekao je dr Sretenović.

Prema njegovim rečima što se tiče starosne strukture pacijenata najmlađi je ’98 godište, a najstariji ’35 godište.

„Za ovih mesec dana imali smo tri pacijenta koja su otpuštena jer smo utvrdili na osnovu dva uzaostopna brisa i njihove kliničke slike da su izlečeni. Što se tiče umrlih, za sada, imamo jednog kod nas koji je došao sa slikom srčanog popuštanja. Drugi preminuli pacijent lečen je kod nas . Kako je opšte poznato da je ovo nepredvidiva bolest koja je za nas nepoznata i nepredvidiva, njegova klinička slika u kratkom periodu dovodi do naglog pogoršanja i opšteg stanja te pacijent ulazi u kritično stanje”, kazao je on.

Dr Sretenović je rekao da je testirano ukupno 88 zdravstvenih radnika, od kojih su imali 3 pozitivna nalaza.

“Trenutno na odeljenju imamo 21 pacijenta i 2 pacijenta na respiratorima kod kojih još uvek nemamo potvrđen pozitivan nalaz na koronu. Imamo pacijenta koji po kliničkoj slici liči da je oboleo od covida19, međutim treći put kod njega dobijamo negativan bris, ali se prema njemu ponašamo i lečimo ga kao da je oboleo od covida. Za sada bolnica uspeva da svim pacijentima da adekvatnu negu i lečenje. Bolnička terapija predviđena za korona virus se završava u bolnici, ne može pacijent da ide kući i nastavi tu terapiju. Sa dva negativna brisa i sa povoljnom kliničkom slikom može da se otpusti kući”, istako je dr Sretenović dodajući da bolnica ima 8 kliničkih respiratora i da je to promenjiva informacija i može se menjati iz sata u sat.

PressLider

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *