Dr Tošić: Osobe bez simptoma ne moraju da se testiraju, već da maksimalno primenjuju mere zaštite

Čačak – Direktor Zavoda za javno zdravlje Čačak, dr Aksenttije Tošić, izjavio je da je ovaj mikroorganizam takav da dok se ne pronađu odgovarajući lekovi ili vakcina protiv njega  možemo, kako kaže, boriti i održavati situaciju pod kontrolom uvedenim merama kojih se striktno moramo pridržavati.

Dr Aksentije Tošić, foto: PressLider

“Mere su toliko značajne i vredne i mi uvek primetimo da kada se one primenjuju kako treba mi imamo stabiliniju situaciju i obrnuto. Već je uvedeno obavezno nošenje maski u zatvorenom i u određenim situacijama na otvorenom prostoru, kao i ništa manje vredna mera, držanje odstojanja sa ljudima u kontaktu. Ako bi se tih mera pridržavali kako treba, makar nekoliko dana, verujte već nakon 5 do 8 dana se to pokaže se u zdravstvenim ustanovima kao smanjenje broja onih koji se zaražavaju i dolaze u situacija da moraju biti hospitalizovani”, istakao je dr Tošić.

Prema njegovim rečima bolnički kapaciteti su na gornjim granicama,

“Potrebno je da svi zajedno apelujemo, odnosno da našoj deci i mlađim sugrađanima sugerišemo da zaista mogu potencijalno, nenamerno, nesvesno zaraziti se, biti asiptomatski prenosilac, a onda u svojoj kući, porodici preneti starijima koji mogu imati srednje i teške kliničke slike koje se, u nekim slučajevima, završavaju fatalno”, objašnjava dr Tošić.

On je naglasio da je interesivanje za testove neverovatno veliko i daleko iznad mogućnosti svih laboratorija.

“Osobe koje nemaju simtome, nemaju potrebu da se kontrolišu, izuzev što imaju potrebu da maksimalno primenjuju mere zaštite jer su, teoretski, možda asiptomatski prenosici i to je ono što nama pravi problem i sada i u nekom narednom periodu. Molim sugrađane da imaju razumevanja, jer se radi o hiljadama zahteva za testiranje, a mogućnosti laboratorija su u skladu sa onim potrebama koje zadovoljavaju prioritete”, kazao je dr Tošić dodajući da nije kod svih koji imaju povišenu tempereaturu, kašalj, smalaksalost razlog zaraženost ovim virusom.

PressLider / Marina Trmčić

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *