Dragačevska truba jača uz užičku komplet lepinju

Turistička organizacija regije Zapadna Srbija, koja objedinjuje turizam lokalnih samouprava užičkog regiona, privukla je i komšije iz Dragačeva i Čačka

Foto: TO Dragačevo

Na međunarodnom sajmu turizma koji se upravo održava u Beogradu, najvećem sajmu te vrste u jugoistočnoj Evropi, nastupaju turističke organizacije Čačka i Dragačeva udružene sa turističkim organizacijama užičkog kraja okupljenim u TO regije Zapadna Srbija.

Nije to povezivanje prvi put ovde na delu. Već su u dva ranija sajamska nastupa bile ujedinjene čačanske i užičke atrakcije. Za turiste se na taj način spajaju lepote i zanimljivosti Zlatibora, Drine, Tare, kosjerićkih sela sa čarima Atomske banje, manastira Ovčarsko-kablarske klisure, zvucima trube Dragačevskog sabora… Zbližavaju se ukusi užičke komplet lepinje i pršute sa gurmanlucima mrčajevačke „Kupusijade” i čačanskih pečenjara.

Stariji pamte davnašnje priče o rivalitetu Užica i Čačka, dva po broju žitelja slična, ali po mnogo čemu drugom različita grada. Ko je više postigao, čiji su znalci, umetnici, političari, sportisti uspešniji… I danas traje rivalstvo klubova „Borac” i „Sloboda” u košarci i fudbalu. Kao ilustracija najčešće se prepričavalo ono staro pitanje o tome šta se dogodi kad se u saobraćaju sretnu vozila sa oznakama (Titovog) Užica i Čačka, uz odgovor: TU-ČA. Danas je užička registracija UE, a i lokalnih šaljivdžija je u ovom preozbiljnom vremenu sve manje.

Ali u ovo vreme uspeh i blizina zbližavaju i naizgled teško spojivo: izuzetni turistički rezultati centara užičkog kraja poslednjih godina, to jest TO regije Zapadna Srbija koja objedinjuje turizam lokalnih samouprava užičkog regiona, privukli su i komšije iz Dragačeva i Čačka. Pre koju godinu, TO Dragačevo i TO Čačak su izrazili, u pisanoj formi, spremnost da pristupe Turističkoj organizaciji regije Zapadna Srbija, što je već dobrim delom ostvareno.

Zbližavaju se ukusi užičke komplet lepinje sa gurmanlucima čačanskih pečenjara, foto: Slobodan Jovičić

– U martu prošle godine opština Lučani (u okviru koje je TO Dragačevo) donela je odluku o pristupanju TO regije. Najavljeno je da će i Skupština grada Čačka na nekoj od narednih sednica doneti takvu odluku. Njihova ponuda usklađena je s ponudom ove regije. A težnja na turističkom tržištu jeste da se područja i centri povezuju, jer turisti tokom boravka vole da obiđu što više odredišta. Ukrupnjivanjem turističke ponude postižu se bolji rezultati. Podsećam da je još od osnivanja TO regije Zapadna Srbija, stav Ministarstva turizma da se Čačak i Dragačevo uključe u našu regiju. To ovim sprovodimo, i za ovu godinu planiramo zajedničke projekte, nastupe i druge vidove povezivanja. Nudićemo zajedničke izlete, spojiti ono najvrednije, čime užički i čačanski region raspolažu – kaže za naš list Miroslav Rađen, direktor TO regije Zapadna Srbija.

Kad su Dragačevci s kraja 2017. pisali o svom predlogu da pristupe užičkoj turističkoj regiji, naveli su da bi njihovo integrisanje značajno doprinelo dragačevskom turističkom pozicioniranju, kao i da bi, s druge strane, sveukupna turistička ponuda tada bila bogatija za najpoznatiji festival u Srbiji – Dragačevski sabor trubača, kojem svake godine prisustvuje oko 300.000 posetilaca. Ovo područje odlikuju i značajne kulturne tekovine: tri manastira Ovčarsko-kablarske klisure, Muzej trube, Muzej krajputaša i nadgrobnih spomenika, Muzej Goračićke bune, kao i spomen-obeležja nastala u čast i slavu trube…

Po dopisu Čačana za pristupanje regiji, navodi se da je TO regije Zapadna Srbija osnovana da objedini turističke sadržaje koji geografski pripadaju zapadnoj Srbiji, te da Čačak sa okolinom, naročito ako se uzme u obzir Ovčarsko-kablarska klisura, pripada ovoj regiji i na neki način predstavlja kapiju regije Zapadna Srbija.

– Želimo da pristupimo i time doprinesemo još sadržajnijoj ponudi ove, po mnogima, najatraktivnije regije u Srbiji. Pored razvijenog zdravstvenog turizma, pre svega zahvaljujući Atomskoj banji Gornja Trepča, čačanski kraj je prepoznatljiv po Ovčarsko-kablarskoj klisuri sa verskim, avanturističkim, zdravstvenim i spa turizmom. Reka Zapadna Morava, jezero Međuvršje, planine Ovčar i Kablar, grad Čačak, kulturno-istorijski spomenici, arheološki lokaliteti (Rimske terme), izletišta kao što je kompleks „Tanasko Rajić” na brdu Ljubiću i drugo, uz bogatu gastronomsku ponudu privlače pažnju raznolikošću – navedeno je tada u tom dopisu. Ovi predlozi se, evo, sada sprovode u delo.

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *