Drevne tajne ikonopisanja

Bajina Bašta. – Ikone na brezovom drvetu, pravljene po tradiciji izrade koju od davnina čuvaju ruski monasi, izložene su u galeriji Ustanove “Kultura“ u Bajinoj Bašti. Njihov autor je bajinobaštanski umetnik Milomir Mišo Dagović. Pred sugrađane je izložio 27 svojih ikona, nakon što je imao samostalne izložbe po Srbiji i jednu u ruskom gradu Obnjinsku.

Izložba ikona u Bajinoj Bašti, foto: Ustanova Kultura

Dok je Dagović jedno vreme boravio i stvarao u Rusiji tamo su ga posebno inspirisali stari ruski manastiri i monasi, osobito hramovi Hristova pustinja na Kavkazu i Borovski u Obnjinsku. Tu je uz pomoć monaha pronikao u tajne izrade starih ikona na drvetu.

– Volim da naglasim patinu, starina me privlači. Radi se na brezovom drvetu, kuva u maslinovom ulju, zatim se glinom oblepi drvo i to nedelju dana stoji, a posle peče u pećima, na kraju voskira. One su unikatne, jer ih neko drvo voli više, neko manje. Desetak godina se ovim bavim, takođe i slikarstvom, ali mi je prva ljubav poezija – izjavio je ovaj svestrani umetnik, koji je objavio tri zbirke pesama.

Izložba ikona u galeriji u Bajinoj Bašti, foto: Ustanova Kultura

Izložbu u Bajinoj Bašti otvorila je istoričarka umetnosti Jasna Stanković, kustos ove galerije. – Dagovićev pesnički duh nije mu dozvolio da prati ustaljene forme savremenih ikona, on stvara posebnu poetiku i to, naravno, u okviru kanona pravoslavne crkve. Na taj način postižući posebnu intimističku atmosferu u kojoj vernik misli upućuje Gospodu, a to jeste suština postojanja ikone kao sredstva molitve – istakla je Jasna.

(objavila “Politika“ autor Branko Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *