Druženje pisca Roberta Takariča sa osnovcima u Mrčajevcima, Zablaću  i Atenici

Čačak – Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” je prvog decembarskog dana 2017. godine obradovala svoje čitaoce i učenike Osnovnih škola u Mrčajevcima, Zablaću  i Atenici i poklonila im susret sa poznatim piscem za decu Robertom Takaričem.

Organizovanje gostovanja pisca u školama je uobičajena praksa čačanske Biblioteke na popularisanju knjige i čitanja, pa je gostovanje Roberta Takariča bila prilika da se promovišu njegovi brojni naslovi za najmlađe, od predškolskog do tinejdžerskog uzrasta, ali i znanje i lepa reč.

Takarič je autor, među najmlađima popularne ilustrovane edicije „Školica” za zmajeve, princeze, superheroje, vile i vitezove, ali i priča i romana o neobičnim i smešnim pubertetskim nedoumicama:  „Devojčice su jači pol”, „Menjam pubertet za bilo šta povoljno”, „Jedno je leto, Ljubice”.

Čačanski osnovci uživali su u predstavljanju  njegova dva najnovija  romana o pubertetskim zgodama i nezgodama: „Udario me pubertet u glavu” i „Devojčice su uvek više”, koje je objavila IK „Laguna”, kao i serijala detektivskih zagonetki „Traže se pametni detektivi za otkrivanje istorije”. U njihovom rešavanju najpre su se oprobali đaci OŠ „Tatomir Anđelić” u Mrčajevcima gde je održan prvi susret sa piscem, na njegovom putu kroz čačansku opštinu.

U holu mrčajevačke škole, ispunjenom do poslednjeg mesta, za dobrodošlicu gostu, đaci osmog razreda sa nastavnicom Slavicom Bovan, izveli su skeč po odlomku romana „Udario me pubertet u glavu”, a onda pomogli piscu u scenskom prikazu dileme „kako devojčicama čestitati rođendan, a da ne budeš smešan”.

 Uz prikazane odlomke filmova na teme opšteg znanja i istorije sporta, na postavljena trik pitanja gosta, osnovci su pokazali poznavanje i snalažljivost, i za odlične odgovore dobili neke od Takaričevih knjiga na poklon.

U drugom delu programa, Gradska biblioteka je proglasila najvrednije čitaoce svog ogranka u Mrčajevcima i tako započela nagrađivanje korisnika za vernost knjizi u godini koja je na izmaku. Tokom ove godine u ogranku je upisano  212 korisnika, a pročitano 2.324 knjige i slikovnice. Za najvrednije čitaoce proglašeni su Nina Pavlović i Luka Milinković, đaci 4. i 6. razreda mrčajevačke škole, Jelena Stojanović, učenica prve godine Medicinske škole u Čačku, i odrasli čitalac  Gordana Senić iz Bečnja. Nagrađenima je knjige i diplome uručio dr Bogdan Trifunović, direktor čačanske Biblioteke.

Sledeća stanica na putu Roberta Takariča i čačanskih bibliotekara bila je OŠ „Vladislav Petković Dis” u Zablaću,  gde su se sa piscem, osim đaka starijih razreda, družili i polaznici programa produženog boravka i grupa predškolaca.

Đaci  šestog razreda sa nastavnicom Zoricom Đaković scenski su predstavili odlomak iz romana „Udario me pubertet u glavu”, nasmejali vršnjake i dobili buran aplauz za glumačko umeće. Takođe su pokazali znanje u rešavanju Takaričevih detektivskih „zavrzlama”, a posebnu nagradu za snalažljivost i tačan odgovor dobio je  đak prvak, Vuk Vujašević.

Gostovanje u Čačku, Robert Takarič završio je u OŠ „Sveti Sava” u Atenici, gde su mu domaćini bili đaci petog razreda sa nastavnicom Marijom Ćalović, inače redovni posetioci Dečjeg odeljenja čačanske Biblioteke. Na temu „čestitanja rođendana devojčicama”, ali i da mogu da budu dobri detektivi i da pokažu znanje iz istorije, đaci su se nadmetali u odgovorima i želji da baš oni budu prozvani od strane gosta, pa je i u ovoj školi podelio svoje knjige na poklon.

Na rastanku sa domaćinima u svim školama, pisac je obećao da će ponovo doći, pozvavši ih da u međuvremenu, budu što vredniji čitaoci. Gostovanje Roberta Takariča Gradska biblioteka je organizovala u saradnji sa IK „Laguna” iz Beograda.

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.